Muscatele, o pata de culoare in balcon

MuscateLuna mai este traditionala pentru toti cei care doresc sa cumpere muscate in vederea infrumusetarii balcoanelor. De asemenea, pentru cei mai priceputi dintre dumneavoastra, care au avut grija sa cultive muscate din rasaduri sau butasi, e vremea marilor satisfactii. Micutele plante atent ingrijite sint transplantate in ghivece sau jardiniere, la loc definitiv. Varietatea de culori si forme va invita sa cultivati o intreaga colectie de plante.

 

Muscatele infloresc din primavara pina in toamna. Conditii de crestere: cumparati plante sanatoase, cu frunze verzi, fara urme de ingalbenire sau de boala. Plantele ar trebui achizitionate cu frunzis bogat. De fapt, este mai bine ca acestea sa nu fie inflorite - caz in care ele isi canalizeaza energia spre dezvoltarea radacinilor, lucru important in primele stadii de crestere.

 

Alegeti cele mai potrivite muscate pentru nevoile dumneavoastra: muscatele zonale (Pelargonium x hortorum) necesita un habitat de crestere bine pus la punct, atingind 45-90 cm inaltime. Pelargonium peltatum are frunze lucioase, asemanatoare cu cele ale muscatelor curgatoare, iar tulpinile ating 60-90 cm. Pelargonium x domesticum au frunze ondulate pe margine, adunate in manunchi. Muscatele sint disponibile intr-o varietate de culori - roz, rosu, alb -, fiind excelente pentru cultura in ghivece.

 

Muscatele pot fi plantate in primavara, dupa ce pericolul inghetului a trecut, sau pot fi inmultite prin butasi pe tot parcursul verii. Pentru plantat, alegeti un loc insorit, desi intr-un climat cald muscatele prefera un pic de umbra dupa-amiaza. Pastrati solul usor umed. Taiati florile ofilite pentru a asigura o inflorire de durata. Fertilizati la fiecare patru-sase saptamini sau adaugati la plantare un ingrasamint cu dispersie intirziata (sau mult compost). Pe parcursul anotimpului rece, permiteti-le plantelor sa ierneze. Dupa ce plantele isi epuizeaza inflorirea, taiati-le sever si pastrati ghivecele in locuri luminoase. Replantati-le in primavara. Atentie: nu confundati muscatele anuale (Pelargonium) cu muscatele perene (Geranium) deoarece conditiile de crestere sint diferite, asemenea si florile.

Articole asemănătoare

  • Etoile Violette - culoare si prospetime

    Unul dintre cele mai populare si indragite soiuri de clematis, dar si unul dintre cele mai vechi (dateaza din 1885), Etoile Violette nu este doar un nume poetic pentru o planta de o frumusete aparte. Cu florile sale mari de un mov inchis, rezistenta la variatiile de temperatura - inclusiv la geruri puternice - si daunatori, relativ usor de ingrijit si transformand orice parte din gradina intr-o explozie de culoare, se adapteaza usor in tara noastra si este o specie longeviva.

  • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

    Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

  • Lichiorul de cactus – bautura nationala in Malta

    Bajtra. O bautura de culoare trandafirie – asemanatoare vinurilor roze – putin dulceaga, cu o aroma intensa, destul de greu de descris, insa imposibil de uitat

  • Fructul de guava – cateva motive pentru a-l introduce in alimentatie

    Daca in Europa se spune “un mar pe zi tine doctorul departe”, in Asia si in zonele in care creste guava, proverbul ar trebui sa fie “cateva guava in sezon tin doctorul departe pentru tot restul anului”. Guava are o coaja de culoare verde-galbuie si un miez portocaliu, usor spre roz.

  • Gradina mea de flori in decembrie

    Dupa sosirea oficiala a iernii s-ar putea intelege ca, din cauza frigului si a conditiilor meteorologice tot mai nefavorabile, uneltele de gradinarit pot fi puse la adapost in asteptarea primaverii.


Warning: fopen(cache/ee5ffc079a49b22753ce02be1a77fc8a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139