Mustul, suc si medicament de toamna


Unul dintre semnele cele mai evidente ca toamna a pus stapanire pe tara noastra este preocuparea gospodarilor din regiunile fertile de deal pentru viticultura. Obtinerea mustului este o indeletnicire cu indelunga traditie in zonele pericarpatice iar factorul principal care a mentinut-o vie pana astazi a fost potentialul curativ.

Strugurii pentru must trebuie sa atinga maturitatea, adica sa fie copti, sa nu prezinte vreo boala si sa fie proaspeti, pentru a se evita incepera fermentatiei. Se poate folosi orice soi de struguri, recomandat este, totusi, cel rosu. 

Dincolo de gustul dulce si lipsa alcoolului, care il fac mai degraba un suc decat ruda apropiata a vinului, mustul este vitaminizant, revigorant si detoxifiant. In plus, medicii nutritionisti atrag atentia asupra proprietatilor sale antioxidante de la care pornesc o sumedenie de beneficii: reglarea circulatiei sangvine, scaderea riscului la bolile vasculare, obezitate sau diabet de tip 2.

Rolul acestei bauturi in mentinerea sanatatii celulelor e un permanent obiect de studiu pentru oncologi, insa din rezultatele preliminare rezulta ca polifenolii si antioxidantii blocheaza efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Acesti radicali sunt responsabili pentru imbatranirea prematura a tesuturilor si mai ales a pielii. Datorita metodei ecologice prin care se obtine, anume prin zdrobire, mustul nu se incarca doar cu compusii benefici din pulpa fructului, ci si cu cei din pielita, seminte sau ciorchini.

Mustul contine vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina C, zinc, potasiu, magneziu, calciu, toate acestea conferindu-i savoare si virtuti tamaduitoare unice. Strugurii rosii contin mai mult resveratrol decat cei albi, drept urmare bautura rezultata din ei are efect cardioprotector mai puternic. Cateva pahare de must pot sa combata eficient constipatia cronica datorita acidului tartric, insa excesul nu este de dorit, fiind un laxativ puternic. In acelasi timp, medicii atrag atentia ca mustul nu trebuie baut in cantitati mari deoarece contine mult zahar(180-220 g la litru). 

Sucul de struguri nu se recomanda asadar diabeticilor si nici persoanelor care sufera de anemie, pentru ca are in compozitie chimicale care reduc nivelul fierului din sange. In cazul persoanelor sanatoase, trei pahare pe zi, baute timp de o luna, dezintoxica organismul si-l pregateste pentru iarna.

Sursa foto: healthline.com 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cocktail cu vin rosu, tequila si bere de ghimbir

    Un cocktail de toamna, cu o baza de vin rosu, gust puternic de tequila si prospetimea usor picanta a berii de ghimbir, rece si spumoasa. Si in plus ii adaugati putin suc de limeta pentru notele racoritoare de citrice.

  • Salata cu fructe de toamna

    Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.

  • Punci fara alcool pentru zilele de toamna

    O bautura cu gust intens de fructe, dulce si incarcata de vitamine, nutrienti si fibre, excelenta in serile de toamna si care va ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic si mai rezistent. Alegeti nectarul de fructe preferat, iar berea de ghimbir cu gustul acidulat si proaspat va transforma totul intr-un deliciu.

  • Cocktail fierbinte de toamna cu rom si suc de mere

    O cana de suc de mere cu putin rom si mirodenii, totul cald, parfumat, inmiresmat, pentru acele seri de toamna tot mai reci in care avem nevoie de un moment de relaxare. Si pentru un cocktail cu mai multa personalitate putem inlocui sucul de mere cu cidru.

  • Cocktail de toamna cu whiskey si cidru

    Pregatiti repede o bautura pentru serile de toamna, bauta fierbinte, aromata si dulce, cu un whiskey onest si aromat alaturi de cidrul incalzit bine. Si pentru o savoare aparte puteti folosi un cidru de pere.


Warning: fopen(cache/af599c3f39a65a1f16447b506b1312c9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139