Nephrolepis

Denumire stiintifica
Nephrolepis

Specii si varietati
N. exaltata - Cultivaruri: Boston, Rooseveltii, Teddy, Whitmanii; N. cordifolia - Cultivaruri: Plumosa

Cea mai cunoscuta feriga. Frunzele lungi de 60 - 90cm, cu foliole alungite, fin ondulate si adesea sectate, formeaza o tufa bogata. Culoarea verde crud si frunzele frumos arcuite intregesc valoarea decorative.

Ingrijire
Majoritatea ferigilor se simt bine in conditii de camera. Necesita umezeala mai ridicata atat in ceea ce priveste solul cat si atmosfera camerei. Cresc bine in locuri semiumbrite, ferrite de actiunea directa a soarelui.Substratul trebuie sa fie afanat, poros si cu un pH acid: 5,5 - 6. Turba fibroasa, pamantul de frunze, nisipul pot fi folosite drept componente pentru substrat. Grosimea stratului de drenaj trebuie sa fie mai mare. Udarea se face regulat, astfel ca pamantul sa nu se usuce niciodata, altfel planta isi pierde prospetimea si chiar frunzele. Daca planta nu a fost udata si pamantul s-a uscat se recomanda scufundarea ghiveciului pana peste margine intr-o galeata cu apa unde se lasa pana cand pamantul se imbiba bine. In timpul iernii, ferigile prefera o scurta perioada de repaus cand se tin la o temperatura ami scazuta cu cateva grade si se uda mai rar. Pulverizarea plantei cu apa si pastrarea unei umiditati ridicate in aer este deasemena foarte importanta. Fertilizarea se face de 2 - 3 ori pe luna, primavara si vara cu o concentratie la un sfert din cea recomandata de producator. Transplantarea si afanarea pamantului de la suprafata trebuiesc facute cu multa grija pentru a nu rupe radacinile care sunt foarte subtiri.In cazul speciei Adiantum daca planta nu a fost udata la timp si pamintul s-a uscat, ghiveciul trebuie scufundat intr-o galeata cu apa sau in cada umpluta pe jumatate, fara ca frunzele sa se ude insa. Se lasa pina cind pamintul se imbiba bine cu apa. Transplantarea dintr-un ghiveci in altul (daca este cazul) se face primavara.

Articole asemănătoare

  • Plantele decorative de interior si sanatatea

    Cercetari stiintifice asupra plantelor si substantelor toxice au demonstrat capacitatea unor plante de a micsora efectul toxic al unor substante prezente adesea in interiorul locuintelor si in mediile industriale. Studiul a fost facut in SUA de catre Asociatia ALCA - Associated Landscape Contractors of America.

  • Cum sa asigurati o luminozitate suficienta plantelor dumneavoastra

    Plantele au nevoie de lumina pentru a trai, deoarece aceasta conditioneaza asimilarea carbonului pe care ele il iau din atmosfera.


Warning: fopen(cache/09441c1f751857092bcb41102ad15954) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139