Plantele decorative de interior si sanatatea

Palmierul Doamnei

 

Cercetari stiintifice asupra plantelor si substantelor toxice au demonstrat capacitatea unor plante de a micsora efectul toxic al unor substante prezente adesea in interiorul locuintelor si in mediile industriale. Studiul a fost facut in SUA de catre Asociatia ALCA - Associated Landscape Contractors of America.

Una dintre concluziile studiului a fost aceea ca intr-un interval de 24 ore plantele pot reduce cantitatea de substante toxice cu 0,3 grame.

 

In analiza au fost luate substante toxice diferite printre care benzenul, tricloretilena si formadelhida.

Benzenul, hidrocarbura prezenta in solventi, materiale plastice, cauciucuri, detergenti, este in  cantitati mari iritabila pentru ochi si piele, poate intra in sange si provoaca probleme respiratorii sau pentru ficat, rinichi. Nici in cantitati mici nu este mai putin periculoasa daca timpul de expunere este mare.

Tricloretilena, hidrocarbura clorurata, prezenta in vopsea, adezivi sau degresori industriali,  este daunatoare pentru caile respiratorii, ficat, sistemul nervos central.

Formadelhida, prezenta aproape peste tot in ambientul interior, de la unele pungi pe care le folosim la cumparaturi pina la hartia de toaleta, favorizeaza aparitia astmului.

In urma studiului asupra rolului plantelor in micsorarea cantitatii, implicit a toxicitatii substantelor chimice, s-a constatat ca cele mai eficiente plante in reducerea toxicitatii sunt:

Palmierul  Areca -  cu un deosebit rol in umidificarea camerei ;

Palmierul Doamnei ;

Plamierul  Bamboo - cu  un rol special in purificarea aerului ;

Palmierul Dwarf  - eficient pentru a micsora cantitatea de tricloretilena ;

Ficus elastica -  se dezvolta usor in interior, are nevoie de putina lumina si micsoreaza cantitatea de formaldehida ;

Dracena -  micsoreaza cantitatea de formadelhida ;

Iederea Helix, numita si iedera englezeasca -  una dintre cele mai binefacatoare plante in reducerea alergiilor; plantata de obicei in exterior, pe garduri si  cladiri, o putem planta si in ghiveci ;

Feriga - Nephrolepis exaltata - reducere  cantitatile de formadelhida si benzen ;

spatiphillum

Spathiphyllum -  are nevoie de multa apa si este foarte eficienta in micsorarea cantitatii  de benzen.

Foto : 1, 2

Articole asemănătoare

 • Sfaturi pentru o gradina de interior

  Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

 • Semintele de pin si sanatatea

  Asa numitele seminte de pin sunt de fapt seminte ale conurilor de pin. Acestea au culoare galbuie, sunt dulci, cu o usoara aroma de unt, si reduc senzatia de foame.

 • Consumul de oua si sanatatea inimii

  Astazi ne propunem sa demontam inca un mit legat de alimentatia de zi cu zi, aducand in discutie relatia dintre consumul de oua si sanatatea inimii. Este, oare, fondata teama ca mancand regulat oua ne expunem la unele boli ale inimii?

 • Apa de la robinet si plantele de interior

  Plantele de interior au nevoie pentru a se dezvolta armonios de patru lucruri de baza: apa, lumina, temperatura optima si pamant fertil.

 • 5 fructe care va ajuta sa slabiti

  Conform nutritionistilor dietele sanatoase si echilibrate ar trebui sa previna aparitia unor kilograme nedorite in timp. De asemenea si sanatatea se va situa la un cu totul alt nivel daca urmam sfaturile specialistilor din acest domeniu.


Warning: fopen(cache/68811dba7428b2ada8080f051234d295) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139