Omizi defoliatoare

In acest grup de daunatori se inscriu: omida paroasa a dudului, nalbarul (fluturele alb) si fluturele auriu.

a) Omida paroasa a dudului: ataca pe langa mar, par, dud si alte specii cum sunt ciresul, visinul, prunul, nucul si vita de vie.
Ouale depuse pe partea inferioara a frunzelor, suni acoperite cu perisori albi.
Larvele se hranesc cu frunze si isi formeaza cuiburi mici din 2-3 frunze, prinse cu fire de matase. Frunzele atacate se ingalbenesc, devin apoi brune si se usuca. in ultima faza, omizile rod frunzele in intregime, lasand numai nervurile mai groase. Frunzele atacate sunt infasurate laolalta, cu fire de matase, formandu-se cuiburi mari. Cand atacul acestui daunator este foarte puternic, toata coroana pomului isi pierde frunzele. Omizile pot roade coaja fructelor.

b) Nalbarul produce, de asemenea, pierderea frunzelor pomilor fructiferi.
Larva acestui daunator ierneaza in cuiburi formale din frunze legate cu fire de matase si agatate de ramurile pomilor.
Primavara, rod mugurii si apoi frunzele pe fata inferioara a frunzelor.

c)  Fluturele auriu determina acelasi deci si anume caderea frunzelor.
Ierneaza tot in cuiburi formale din i'run/c impletite cu Urc de matase, care se gasesc mai ales in varful ramurilor.
Primavara, rod mugurii si apoi frunzele. Ouale depuse pe partea inferioara a frunzelor sunt acoperite cu pete aurii, dand aspectul de pasla.

Articole asemănătoare

 • Bolile si daunatorii marului

  Ca si ceilalti pomi fructiferi, marul cade adesea prada bolilor si parazitilor specifici datorita unei varietati de cauze. Dintre acestea un rol important in procesul de imbolnavire il detin sensibilitatea fiecarei specii, administrarea necorespunzatoare a insecticidelor si lipsa ingrijirii pomului fructifer.

 • Insecte benefice pentru gradina

  Una din cele mai bune metode de a tine sub control insectele daunatoare pentru plante este sa fim "prieteni" cu inamicii lor naturali. Plantarea in gradina a unor specii de flori cu polen si nectar precum si protejarea insectelor sunt unele din principiile de baza ale gradinaritului organic si in acelasi timp un mod de a mari diversitatea ecologica din gradina dumneavoastra.

 • Insectele daunatoare pentru vita de vie

  Dintre daunatorii vitei de vie, deosebit de periculosi sunt: moliile strugurilor si paianjenii vitei de vie.

 • Tropaeolum

  Familia: Tropeolaceae Aspect: Cataratoare Perioada de inflorire: Iunie-septembrie Expunere: Plin soare Udare: Abundenta


Warning: fopen(cache/492e49aebeaac627655fd9f4209e1d94) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139