Parcul National Calimani

Calimanul ocupa partea nord-vestica a grupei centrale a Carpatilor Orientali, reprezentand cel mai extins masiv vulcanic din tara noastra. In acest sector apar aliniate numeroase conuri vulcanice distruse partial de eroziune, dar mai ales de prabusiri care au dus la deschiderea unor caldere imense, cu un diametru de circa 10 km in Caliman.

Muntii Calimani au fost declarati parc national in anul 1990, scopul principal fiind acela de a proteja biodiversitatea florei si faunei, si de a conserva cadrul geografic natural si habitatele naturale.

Traseele montane trec prin diferite ecosisteme: paduri de amestec de molid si fag - in defileul Muresului, paduri de molid in bazinul Neagra, paduri de molid in amestec cu zambru (Rezervatia stiintifica), jnepenisuri si ienuparete, iar la peste 1900 m, pajistile alpine. Dintre speciile rare de plante existente pot fi enumerate:  Bupleurum longifolium, Cephalanthera longifolia, Epipactis atrorubens, Epipactis helleborine, Festuca porcii, Festuca carpatica, si altele. Acestora li se alatura alte cateva varietati care se intalnesc doar in Muntii Carpati.

Site-ul oficial al parcului, calimani.ro, clasifica activitatile permise pe teritoriul acestuia astfel: drumetie, excursii, mountain bike, turism ecvestru, cross country ski, ski de tura, bird watching, view animals si voluntariat. Activitati nepermise sunt considerate cele de tip off road, enduro modo si camping.

Potentialul turistic antropic detine de asemenea un nivel ridicat, si este concentrat in localitatile limitrofe muntilor Calimani. Este reprezentat in special de arhitectura populara si de numeroasele traditii sau obiceiuri. Complexul statuar 12 Apostoli si varful Lucaciu, aflat in imediata apropiere, pastreaza marturia unor evenimente de factura magico-mitica descinse din cultura dacilor de odinioara. Urcarile pe munte si manifestarile ceremoniale organizate in timpul solstitiului de vara, cunoscute in limbajul local "Mosii de la Calimani" sau "Mosii de Sanpetru" au originea in stravechiul cult dacic al soarelui, bradului si focului.

Printre cele mai importante centre turistice se numara, in judetul Suceava : Vatra Dornei, Saru Dornei, Dorna Candreni, Poiana Stampei; in Bistrita Nasaud: Prundu Bargaului, Bistrita Bargaului, Josenii Bargaului; in judetul Mures: Stanceni, Lunca Bradului, Deda, Ideciu de Jos etc.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/fae39cd490626843ee8543d3cb671533) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139