Parcul National Chapada dos Veadeiros, Brazilia

Chapada dos Veadeiros este o regiune naturala din Brazilia, si un parc national intrat in patrimoniul UNESCO pentru vegetatia Cerrado, unul dintre cele mai vechi si variate ecosisteme de pe glob.

Chapada dos Veadeiros ocupa un spatiu vast in zona centrala a Braziliei, si ascunde peisaje complexe din care nu lipsesc raurile, cascadele si lacurile. Climatul este tropical, semiarid si cu temperaturi crescute.

In perioada sezonului ploios, care se intinde din Decembrie pana in luna Februarie, Parcul National este inchis oficial pentru vizitatori din cauza pericolelor la care sunt expusi. Imediat dupa inceputul lunii Mai, precipitatiile inceteaza iar climatul devine aspru ca cel desertic. Cel mai potrivit interval pentru a efectua o vizita este Iunie-Iulie, cand sansele de ploaie sunt aproape nule iar cascadele au inca suficienta apa pentru a crea un spectacol de exceptie.

Desi nu seaca niciodata, acestea isi reduc vizibil volumul de apa dupa data mentionata, din cauza secetei. Parcul National Chapada dos Veadeiros dispune de doua trasee autorizate, denumite “calea canioanelor” si “calea cascadelor”, ambele deschise, in mod normal, din zori si pana la apusul Soarelui.

Potrivit relatarilor facute de turisti, cele mai frumoase cascade sunt: Almécegas, Raizama, São Bento, Andorinha si Segredo. Alaturi de acestea, un alt obiectiv natural care primeste nenumarate aprecieri este Valea Lunii (Vale da Lua). Cum indica numele, trasatura de baza a locului este peisajul selenar pe care il reproduce pe neasteptate.

Singurul, insa, care aminteste ca te afli cu picioarele pe “Planeta Albastra” este raul Sao Miguel, cel care a sculptat in chip atat de artistic stancile gri. Valea cuprinde unele dintre cele mai vechi formatiuni petrografice din lume, cu o varsta estimata la 1,8 miliarde de ani.  Potrivit NASA, datorita compozitiei bogate in cuart si cristal a rocilor,  Chapada dos Veadeiros este cel mai stralucitor punct de pe Pamant vazut din cosmos.

Vegetatia predominanta, Cerrado, se caracterizeaza prin arbori scunzi si curbati, si se aseamana cu savana africana. Viata salbatica este reprezentata de cerbul pampa, lupul guara, jaguar, tapir, rozatoare si multe specii de pasari.

Exista doar doua localitati unde puteti  ramane in apropierea Parcului National: Alto Paraiso si Sao Jorge.

Sao Jorge este un sat micut asezat chiar in fata intrarii parcului, lipsit de iluminare publica si de drumuri asfaltate. Chiar daca pare destul de inconfortabil, localitatea ofera posibilitatea de a experimenta viata dusa in compania naturii a celor de aici. Orasul Alto Paraiso se gaseste la 20 km de Parcul National Chapada dos Veadeiros si asigura conditii superioare.  

Turistii sunt sfatuiti sa se vaccineze impotriva febrei galbene cu cel putin 10 zile inainte de calatorie.

Sursa foto: wikipedia.org 

I. C.

 

 

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Ojcow, Polonia

  Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

 • Parcul National Rondane, Norvegia

  Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

 • Parcul National Northumberland

  Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/d82bd02fad5b344e1e135b881abf1a97) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139