Parcul National Cinque Terre, Italia

Satele pescaresti aflate in relatie de simbioza cu litoralul stancos constituie una dintre cele mai mari atractii de pe riviera Liguriei. Parcul National Cinque Terre se gaseste in vestul orasului La Spezia si a fost recunoscut in anul 1999 ca o componenta  a Patrimoniului Mondial UNESCO.

In mod curent, perceptia oamenilor asupra oricarui parc national se reduce la promovarea valorilor cadrului natural, aflate in opozitie cu spatiul antropizat considerat negativ. De fapt, componenta naturala si componenta culturala, umana,  pot coexista la fel de bine cum se pot fi separate de la un parc la altul.

Ceea ce diferentiaza aceasta rezervatie naturala de altele este peisajul care a fost transformat  radical de oameni in ciuda reliefului neprimitor. De-a lungul secolelor, oamenii au terasat culmile dealurilor pentru cultura vitei de vie si a maslinilor iar la baza acestora au format asezari permanente. Pietrele au fost transportate bucata cu bucata fara ajutorul unui echipament pentru a forma zidurile de sprijin ale teraselor cu o lungime de sute de km.

Parcul National Cinque Terre cuprinde in prezent urmatoarele asezari: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore. Cea mai frumoasa modalitate de a cunoaste regiunea in ansamblu este sa urmezi numeroasele trasee care conduc in diferite parti ale sale. Fie ca veti purcede la drum pe jos, calare sau cu bucicleta este recomandat ca itinerariul sa se desfasoare pe parcursul mai multor zile, pentru a avea ragaz sa savurati inclusiv specialitatile culinare faimoase. Vinul local este cel dintai produs final al recoltelor de pe terase fiind expresia rafinamentului si a nobletei

Dintre cele 21 de trasee, unul ruleaza de-a lungul coastei facand legatura intre cele cinci sate pescaresti. Casele traditionale suspendate deasupra marii formeaza un mozaic multicolor iar unele ofera conditii de cazare la preturi avantajoase, in detrimentul hotelurilor si pensiunilor.

Cel mai simplu mod de a ajunge in Parcul National Cinque Terre este cu trenul, urmand traseul liniei Genova-La Spezia. Drumurile sunt foarte intortocheate si periculoase fiind recomandate numai soferilor cu experienta. Insa daca doriti sa alegeti cea mai pitoreasca metoda de calatorie sositi de pe mare. In timpul verii, se pune la dispozitie zilnic curse cu feribotul intre Cinque Terre si Portovenere respectiv Golful Tigullio.      

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Ojcow, Polonia

  Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

 • Parcul National Rondane, Norvegia

  Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

 • Parcul National Northumberland

  Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/35ac1f84cb7d87601db988f50aef11e1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139