Parcul National Durmitor, Muntenegru

Regiunea nordica a statului Muntenegru este mai putin vizitata decat cea de la Marea Adriatica din motive subiective si din cauza ca necesita putin mai mult efort. Totusi, cei care accepta provocarea vor avea intotdeauna surpriza sa constate ca au mers intr-unul dintre cele mai frumoase locuri salbatice din Europa. Centrul de greutate al regiunii si obiectivul turistic principal este Parcul National Durmitor

Acesta a fost creat in anul 1952 in scopul de a proteja complexitatea ecosistemelor si unele specii de plante si animale aflate pe cale de disparitie.

Numele "Durmitor" a fost imprumutat de la cel mai inalt masiv montan din zona (2522 m) si se pare ca sonoritatea sa familiara noua nu este intamplatoare. Unii specialisti considera ca "Durmitor" provine din limba vlahilor si are la baza pe "a dormi". Masivul Durmitor, intens modelat de ghetari in trecut, cuprinde nu mai putin de 18 lacuri, 5 canioane si 27 de varfuri care depasesc 2000 m. Numarul surselor de apa potabila se apropie de 800 iar padurile au in cea mai mare parte varsta seculara. 

In afara de masivul Durmitor, parcul mai cuprinde si alte elemente ale cadrului naturale de asemenea impresionante: Canionul raului Tara si unitatile hidrografice Susica si Draga.

Canionul raului Tara are o lungime de 80 km si o adancime medie de 1300 m, caracteristici ce il plaseaza pe pozitia a doua in lume, dupa Marele Canion din Arizona. Gratie unicitati sale, canionul a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Flora Parcului National Durmitor este extrem de bogata, fiind o imbinare intre speciile comune de plante si speciile endemice. Specialistii au reusit sa identifice pana in prezent 1325 specii formand 484 genuri. Din totalul amintit anterior, numarul endemismelor se ridica la 122. Dintre elementele faunistice de mare valoare se remarca in special pasarile. Exista aprximativ 163 specii de pasari iar cele mai multe dintre ele sunt protejate. 


Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/a884ab759fc42931a49fedf5a89cc3db) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139