Parcul National Eifel, Germania

Muntii Eifel se gasesc in vestul Europei, la granita Germaniei cu Belgia si Franta, si apartin de grupa Eifel-Ardennen. In ciuda coincidentei care trimite la turnul simbol al francezilor, denumirea Eifel provine din vremea lui Carol cel Mare, de la o provincie care se numea Eifelgau.

Regiunea abunda in monumente istorice, in special cetati, care constituie atractii sezoniere pentru turistii din Europa. Chiar si amatorii de Formula 1 gasesc aici ceea ce ii intereseaza, gratie complexului Nurburgring de langa satul Nurburg. Un punct de atractie turistica este si Parcul National Eifel, al 14-lea parc national din Germania si primul din landul Nordrhein-Westfalen.

Acesta este marginit la sud de Gemünd, la nord de Nideggen, la nord-vest de un baraj construit pe cursul raului Rur iar in sud-vest de granita cu Belgia. Din suprafata totala de 10,700 ha, doua treimi se doresc in viitor nefolosite si protejate de interventia antropica. In secolul al XIX-lea, prin actiunea prusaca au fost plantate paduri de molid care sunt frecvent atacate de carie. Datorita acestui fenomen a aparut o tendinta binevenita de extindere a padurii mai rezistente de fag.

Parcul National Eifel ofera adapost unei faune si flore variate, din care circa 450 de specii sunt pe cale de disparitie: soparla de ziduri, barza neagra si pisica salbatica etc. Unul dintre motivele pentru care parcul a fost fondat l-a constituit protectia “Padurii Hainsimsen”, o padure de conifere si foioase din nordul regiunii Eifel, tipica pentru climatul maritim local.

In zilele noastre, acesta a devenit un tip de peisaj care se intalneste rar, la fel ca speciile ce il anima. Specialistii au identificat pana in momentul de fata mai mult de 1,450 specii de plante si animale, dintre care multe inscrise deja pe lista Uniunii Internationale pentru Conservarea Speciilor Amenintate din Natura.  

Turistii au la dispozitie o oferta destul de generoasa pentru petrecerea timpului liber. Traseele de picior totalizeaza 240 km iar cele pentru biciclisti 140 km. Echitatia este de asmenenea incurajata pentru deplasarea in interiorul parcului.Vizitatorii pot alege intre a explora imprejurimile independenti si a lua parte la un tur ghidat.

Trebuie spus totusi ca unele parti ale Parcului National Eifel vor fi inaccesibile cel putin inca pentru cativa ani. In Al Doilea Razboi Mondial pe terenurile respective au fost amplasate mine impotriva inamicilor Germaniei. Administratia parcului se straduieste astazi sa identifice si sa elimine dispozitivele neexplodate, desi s-a dovedit o operatiune anevoioasa.

Sursa foto: wikipedia.org  

I. C.

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Ojcow, Polonia

  Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

 • Parcul National Rondane, Norvegia

  Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

 • Parcul National Northumberland

  Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/007f419ee82ddfa1a970579b07060c6b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139