Parcul National Fruska Gora, Serbia

Pentru regiunea monotona a Campiei Panonice din nordul Serbiei, muntele singuratic Fruska Gora reprezinta un adevarat dar al naturii si una dintre atractiile turistice principale.  In ciuda asteptarilor, altitudinea maxima atinsa in Varful Crveni Cot nu depaseste 539 m, insa ceea ce il diferentiaza de zona inconjuratoare este structura geologica, originea si microclimatul care a luat nastere.  Doar o ora de mers cu masina il desparte de Belgrad si numai 30 minute de capitala provinciei Vojvodina.

Importanta stiintifica remarcata de timpuriu prin descoperirea unor depozite de specii fosile  i-a indemnat pe cercetatori sa afirme ca aceasta raritate din Campia Panoniei este o "oglinda a trecutului geologic". Muntele Fruska Gora a nu a atras doar atentia locuitorilor sarbi, care i-au dat denumirea de "nestemata Serbiei", ci si pe cea a locuitorilor de pretutindeni, mai ales dupa infiintarea parcului national ce-i poarta numele, in anul 1960. Acest eveniment avea sa insemne pe de-o parte inscrierea obiectivului pe lista celor de rang inalt, iar pe de alta garantia conservarii pentru cat mai mult timp a caracteristicilor sale.

Muntele se intinde pe directia est-vest si intalneste fluviul Dunarea pe teritoriul orasului istoric Sremski Karlovci, acolo unde se gaseste si centrul adminstrativ al parcului. O nota distinctiva este oferita de cea mai mare concentrare de tei din Europa si de cele circa 700 specii de plante medicinale ce cresc pe plaiurile sale domoale. Fauna si vegetatia sunt reprezentate printre altele de cateva specii amenintate cu disparitia.    

Vaile Fruska Gorei sunt acoperite in special cu pasuni si terenuri fertile, numeroase podgorii si livezi de pomi fructiferi, iar dupa pragul de 300 m isi fac aparitia padurile dese de foioase. Posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt extrem de variate iar locurile amenajate spre folosul turistilor sunt nelipsite. Ciclismul, pescuitul si vanatoare sunt cateva dintre sporturile pe care le puteti practica aici cu permisiunea administratiei parcului. De asemenea, puteti sa degustati vinurile obtinute din productia locala, sa vizitati siturile arheologice sau cele 16 manastiri ortodoxe, centre culturale de importanta europeana.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Magura, Polonia

    Parcul National Magura este o arie protejata de interes national in Polonia, pe teritoriul estic al voievodatului Polonia Mica si cel vestic al voievodatului Subcarpatia. Numele in sine exprima ideea ca relieful nu are o amplitudine foarte ridicata, aceasta fiind caracteristica de baza a Beskizilor Josi.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/112b73a278961bd2e07f4a6c544a261b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139