Parcul National Gran Paradiso, Italia

 Parcul National Gran Paradiso este situat in nordul Italiei, in grupa estica a Alpilor Graici si cuprinde mai multe masive montane cu altitudini cuprinse intre 800 m si 4061 m.

Infiintat la inceputul sec. XX, parcul a avut ca obiectiv principal protejarea caprelor alpine ibex amenintate cu disparitia din cauza vanatorii excesive. Astazi si alte componente ale mediului se bucura de acest favor, iar grija pentru mediu s-a extins asupra intregului ecosistem.

 

Din totalul de 703 km2 pe care ii masoara, 10% sunt zone impadurite, 16,5 % suprafete destinate agriculturii si pastoritului, 24% terenuri fertile neutilizate iar 40 % sunt terenuri nefertile.

 

Asadar peisajul dominant nu este format preponderent din paduri, asa cum se intampla cel mai frecvent la noi, ci din vai glaciare cu forme larg concave si din lacuri de origine glaciara.

 

Desi suprafata forestiera detine un procent mic, rolul pe care padurea il are in mentinerea echilibrului depaseste orice asteptare. Padurile de foioase si de conifere reprezinta adapostul pentru cele mai multe specii de animale si  constituie o masura naturala impotriva alunecarilor de teren, avalanselor si inundatiilor. De asemenea ele contribuie la mentinerea nivelului de oxigen necesar vietuitoarelor.

 

In arealul parcului se disting urmatoarele specii mai importante de arbori: stejarul pufos, pinul scotian, molidul, zada si laricele. Pana la altitudinea de 1000 m sunt intalnite sporadic plantatii de castani iar de la acest nivel pana in zona subalpina, aflata la 2200-2300 m altitudine,  exclusiv paduri de conifere.

 

In ciuda asteptarilor, la peste 2300 m peisajul nu este intotdeauna mohorat si lipsit de dinamism. Cine se incumeta sa colinde inaltimile primavara are surpriza sa gaseasca pasunile alpine acoperite cu flori salbatice bine mirositoare si chiar cateva specii de fluturi.

 

Gran Paradiso este cel mai prestigios si apreciat parc national din Italia datorita peisajelor spectaculoase si a speciilor de plante si animale rare pe care le adaposteste. Trebuie remarcat si ca Gran Paradiso a fost prima amenajare de acest tip din Italia, lucru ce a contribuit la cresterea nivelului sau de atractivitate.

 

Foto: ivrealavilla.com

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Ojcow, Polonia

  Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

 • Parcul National Rondane, Norvegia

  Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

 • Parcul National Northumberland

  Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/64eb5f0ef92a571d4c274c2bb2d43e94) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139