Parcul National Huascaran, Peru

Parcul National Huascaran se afla in Anzii peruvien si a fost infiintat la 1 iulie 1975 din dorinta conservarii si valorificarii mdiului inconjurator.  Fiindca pe teritoriul sau altitudinea este cuprinsa adesea intre 2000 si 6000 m, relieful, impreuna cu flora si fauna prezinta unele caracteristici definitorii. De pilda, circa 663 ghetari,  296 lacuri si 41 cursuri de apa  ai ocazia sa intalnesti daca strabati in lung si in lat cele 340 000 hectare. Inaltimea maxima este atinsa in punctul Huascaravn ce masoara 6768 m, si reprezinta totodata si cel mai inalt munte din Peru.

Din punct de vedere climatic, regiunea este caracterizata de doua anotimpuri pe parcursul anului, fapt care are la baza un factor major: vanturile calde, umede, venite din bazinul Amazonului genereaza ploaie abundenta intre lunile decembrie si martie. In lipsa acestuia, din luna mai pana in octombrie urmeaza o perioada lipsita de precipitatii, cu zile insorite in care se ating temperaturi de 25 grade Celsius si nopti neasteptat de friguroase.

In functie de aceste doua etape plantele si animalele din Parcul National Huascaran au reusit sa se adapteze, dand nastere unui ecosistem complex compus din nenumarate specii de valoare. Din acest motiv, in anul 1985 Parcul National Huascaran a fost desemnat rezervatie a biosferei obtinand statul de patrimoniu. Studiile au indicat existenta a 104 familii, 340 genuri si 799 specii de plante. 

Cel mai de seama reprezentant vegetal este cu certitudine Puyas Raimondi, o planta intalnita doar pe arii restranse in Peru si Bolivia, ce poate ajunge la 10 m inaltime. Fiecare organism vegetal are o durata de viata de circa 40 ani si  poate avea in perioada de inmultire peste 3000 flori si 6 milioane de seminte. Puyas Raimondi a fost denumita astfel ca un omagiu adus personalitatii italiene care a decoperit-o. In Parcul National Huascaran exista si 10 specii de mamifere, printre care se numara pisica salbatica, pisica andina si ursul. 


Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/a3ccf356c640778cd799a0b1b4a5fdcc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139