Parcul National Lahemaa, Estonia

Lahemaa, cel mai vechi si important parc national din Estonia, a luat nastere in anul 1971 pentru conservarea peisajului tipic tarilor cu iesire la Marea Baltica. Numele se traduce prin "tinutul glofurilor" si este motivat de prezenta celor patru sectoare in care apa rapeste din uscat: golfurile Kolga, Hara, Eru si Kasmu.

Parcul National Lahemaa cuprinde  4 rauri,  14 lacuri si 8 cascade spectaculoase insa in afara de acestea si alte cateva obiective de interes istoric, arheologic si cultural. Astfel, se poate spune ca aproximativ 24 % din parc reflcta influentele antropice, 68% revin padurilor iar restul de 8 % suprafetelor mlastinoase.

Aproximativ 300.000 persoane viziteaza anual  Parcul National Lahemaa, din care un numar redus aleg sa-l cunoasca in extrasezon cand marea este ingheata iar peisajul devine alb imaculat. Satul Kasmu este cunoscut pentru constructiile navale ce luau nastere in secolele XVIII-XIX, fiind locul ideal unde puteti petrece cateva zile departe de forfota marilor orase.

Unul dintre cele mai inedite obiective este Cascada Jaegala ce a fost supranumita Niagara Tarilor Baltice. Aceasta masoara 7,8 m inaltime si reprezinta una dintre caderile de apa emblematice ale Europei. Lacul cu cea mai mare intindere, Kahala, acopera 350 ha si pana acum 7500 ani cand a pierdut legatura cu Marea Baltica era un golf al acesteia.

Flora Parcului National Lahemaa, ca in intreaga regiune este destul de saraca. In depozitele coluviale se intalnesc paduri relicve de foioase care prezinta interes stiintific. Mai putin de 10% din suprafata Parcului National Lahemaa este acoperita cu pajisti. Cele mai cunoscute specii rare sunt: Lunaria rediviva, Rubus arcticus, Mulgedium sibiricum si Lathyrus maritimus.

Habitatul forestier adaposteste comunitati permanente de mamifere disparute in alte parti ale Europei, precum: ursul, lupul si rasul. Zona costiera este loc de odihna pentru sute de mii de pasari migratoare.      

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/992556a5cde6f4b6461c24a02f21e5a0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139