Parcul National Pelister, Macedonia

Muntii Pelister se gasesc in partea de sud a Macedoniei, la granita cu Grecia, la numai 15 km distanta de cel de-al doilea oras ca marime din tara, orasul Bitola. Zona a fost desemnata parc national in anul 1948 datorita frumusetii reliefului si prezentei unor specii de plante endemice sau relicte. Pe suprafata sa de 1500 ha se intalnesc multiple piscuri, vai si circuri glaciare la peste 2000 m care au fost modelate in  perioadele glaciare.

La frumusetea si valoarea Parcului National Pelister contribuie in mare masura raurile de munte si izvoarele in jurul carora se concentreaza deseori un mare numar de plante si animale. Lacul Mare situat la 2218 m si Lacul Mic situat la 2280 m sunt de origine glaciara si reprezinta atractii majore pentru iubitorii de aventura.

Printre cele mai importante unitati hidrologice din parc sunt raurile Sapuncica, Semnica, Crvena Reka si Sara  ale caror ape cristaline ascund pastravi.

In Parcul National Pelister muntii ating deseori altitudini de peste 2000 m, aspect reflectat atat prin formele de relief cat si prin speciile de plante si animale. Circa 42% din speciile salbatice ale Macedoniei se regasesc in aceste teritorii binecuvantate de natura.

Printre elemetele de flora intalnite frecvent se gaseste Molika, o specie de pin unica in Peninsula Balcanica ce are varsta tertiara. Animalele sunt reprezentate de ursi, lupi, cerbi, porci mistreti, iepuri si mult alte specii de pasari, toate vietuind in deplina salbaticie si armonie cu natura. 

Unul dintre avantajele Parcului National Pelister este apropierea sa de orasul macedonean Bitola. Acest lucru il impune ca loc ideal de petrecere a timpului liber la fiecare sfarsit de saptamana, mai ales pe perioada sezonului cald. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/878f205a7dbcaeb0aaa74f77bef21528) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139