Parcul National Sarek, Suedia

 
Parcul National Sarek constituie una dintre cele mai spectaculoase atractii montane din Scandinavia. Alaturi de alte cateva rezervatii din Europa a luat fiinta printre primele in Europa, in primul deceniu al secolului XX.

Aici in nordul Suediei pe o arie de aproape 2000 km patrati, fenomenele naturale isi urmeaza nestingherite de prezenta umana, aceleasi cicluri de milioane de ani. Parcul National Sarek cuprinde 6 varfuri montane mai mari de 2000 m, din 13 cate exista pe teritoriul Suediei. Cel mai inalt poarta numele de Sarektjakka, si atinge 2089 m.

Ar fi de mentionat si prezenta celor aproximativ 100 de ghetari formati in timpul ultimei ere glaciare, care desi nu indeplinesc toate standardele internationale, sunt totusi unici in tara.

Spre deosebire de alte tinuturi din regiunea in care se situeaza, rezervatia poseda cateva lacuri sau mlastini destul de vaste, care asigura o biodiversitate accentuata. Pana in prezent au fost identificate 380 de specii de plante vasculare, 182 specii de vertebrate, 24 specii de mamifere, 142 specii de pasari, si alte cateva specii de reptile, amfibieni si pesti.

Dintre acestea unele plante si animale, cu deosebire carnivorele de talie mare (lupul, lynxul), sunt pe lista speciilor pe cale de disparitie in Suedia. Cea mai mare diversitate de pasari se intalneste in perimetrul deltei Laitaure si in jurul lacului Parekjaure.

Singurii locuitori “permanenti” ai parcului sunt oamenii care apartin populatiei indigene, Sami. Pentru a le permite sa subziste si a nu-i obliga sa paraseasca locurile de bastina, restrictiile din partea parcului fata de ei au fost si sunt minime. Nu acelasi lucru este valabil pentru straini, toate activitatile in masura sa afecteze animalele (vanatul, pescuitul, etc) fiind strict interzise.     

Cand sosesc in parc, foarte multi au asteptari care nu concorda cu realitatea. A purcede spre crestele muntilor in parcul National Sarek a devenit – dupa cum semnaleaza chiar administratorii obiectivului – un fel de must do pentru turistii staini. Cu certitudine, insa, foarte putini beneficiaza de pregatirea si dotarile necesare unei infruntari directe cu salbaticia.

In Parcul National Sarek esti de unul singur. Traseele marcate si orice posibilitati de cazare lipsesc si exista doar doua poduri in tot parcul. Daca te incumeti totusi sa il vizitezi, este bine de stiut ca se afla la o ora, o ora si jumatate de orasul Jokkmokk, in functie de traseul urmat.
          
Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

 

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Ojcow, Polonia

  Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

 • Parcul National Rondane, Norvegia

  Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

 • Parcul National Northumberland

  Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/5d66e54b7a29dc732bd247bbb80539c6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139