Parcul National Saxon, Germania

Nu departe de orasul Dresden se gaseste Parcul National Saxon, unul dintre cele mai spectaculoase din Europa. Vizitatorii sunt intodeauna bine primiti, si adesea isi dau seama ca noi oamenii ar trebui sa fim oaspeti ai naturii iar  nu cuceritori ai sai.

"Muntii de gresie ai Elbei" reprezinta o grupa montana de la granita Germaniei cu Cehia,  brazdata de valea abrupta si ingusta a fluviului. Din punct de vedere turistic, aceasta regiune se bucura de cea mai mare insemnatate, culmile montane fiind acoperite cu paduri in proportie de 92 %.

Parcul National Saxon are o suprafata de 93,5 km patrati si adaposteste cateva asezari de dimensiuni reduse, precum satele Bad Schandau si Konigstein. Caracteristicile atipice ale peisajului sunt oferite de formele erodate sub actiunea ploilor si a vantului, care se prezinta sub forma unor blocuri de bazalt uriase, de cele mai multe ori lipsite de vegetatie.

Dat fiind caracterul salbatic al regiunii, exista numeroase specii de animale adaptate sau nascute in sanul acestui habitat. Daca aveti noroc puteti fotografia vidre, exemplare de cerb sau de ras, sau daca nu, in mod sigur reptile, amfibieni sau pasari care se gasesc din abundenta.

 Fiecare forma de viata joaca un rol unic in cadrul piramidei  trofice, si prin urmare indiferent de rangul lor acestea trebuie sa fie ocrotite pentru conservarea echilibrului si complexitatii sistemului. 

Sectorul  vailor si al cheilor, unde umiditatea aerului este superioara, adaposteste o multime de ferigi si muschi, cum este  faimoasa Chrysothrix chlorina recunoscuta dupa galbenul intens.   Padurile de fag sitate pe muntii de bazalt ofera in fiecare primavara un adevarat spectacol de culori.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Ojcow, Polonia

  Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

 • Parcul National Rondane, Norvegia

  Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

 • Parcul National Northumberland

  Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/e6684da5dfa2ec83eb02e6edc7375c0c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139