Parcul National Sumava, Cehia

Parcul National Sumava se afla in sud-vestul Cehiei, la granita cu Germania si Austria, si impreuna cu Zona Protejata Sumava formeaza o rezervatie a bisoferei intinsa pe 167.000 ha. 

Sumava este unul dintre cele mai vechi masive din Europa, fiind alcatuit in special din roci paleozoice, precum graniturile si mica sisturile. Parcul in sine are o suprafata de 69.030 ha, restul constituind zona tampon care asigura echilibrul ecologic din interiorul acestuia.

Pentru ca suprafata rezervatiei este vasta iar altitudinile variaza intre 600 m si 1378 m, mai multe tipuri climatice sunt prezente. In cea mai mare parte vremea este caracterizata de temperaturi scazute si umiditate mare, mai ales pe masura ce ne apropiem de varful masivului.

Peisajul este dominat de cea mai vasta padure din Europa Centrala, a carei dezvoltare coboara cel putin pana in perioada ultimei ere glaciare. Desi compozitia sa a suferit modificari de-a lungul timpului, importanta ecologica a acesteia nu poate fi pusa la indoiala. Plantatiile de molid au caracter predominant, iar in multe locuri se incearca aclimatizarea unor varietati de alta provenienta.

Putine specii de flori se dezvolta in Parcul National Sumava din cauza structurii geologice si pedologice a regiunii si nu in ultimul rand a vegetatiei forestiere. Masivul Sumava constituie o zona eterogena din punct de vedere botanic, existand mari diferente intre ceea ce se gaseste in vest si sud-est.  

Fauna Parcului National Sumava s-a format in timpul glaciatiunilor si initial era compusa exclusiv din specii de padure. Cele mai multe dintre ele au supravietuit, cu exceptia animalelor mari, precum: ursul, pisica salbatica sau lupul. Incercarea reusita de a reintroduce rasul in anii '80 a fost conditionata de existenta padurilor si a unui vanat pe masura (in principal cerbul) care sa-i asigure hrana.  

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/face83687ef86b68df5ad8880555b49f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139