Parcul National Yellowstone, SUA

 

Foto: happytellus.com

 

Parcul National Yellowstone detine doua recorduri ce il recomanda ca unul dintre cele mai atractive din lume. Infiintat in anul 1872 printr-o lege emisa de Congresul american, acesta avea sa devina primul parc national din lume, la sugestiile si  insistentele geologului Ferdinand V. Haiden.

 

Suprafata sa care este comparabila cu cea a Insulei Corsica il plaseaza pe prima pozitie in SUA din punct de vedere al dimensiunilor. Parcul Yellowstone se intinde pe teritoriul statelor americane Wyoming, Montana si Idaho si cuprinde o varietate de forme de relief, animale si plante.  Cei 8 987 km patrati pe care ii masoara constituie unul dintre putinele locuri din SUA in care animalele traiesc fara a fi constranse de activitatile umane.

 

Parcul National Yellowstone se mandreste cu 1100 specii de plante indigene  si cu circa 200 specii de plante exotice care au fost introduse de-a lungul timpului in ecosistem. Viata salbatica este reprezentata atat de animale carnivore de talie mare(lupi si ursi) cat si de numeroase specii de ierbivore, emblematic fiind bizonul. Cea mai importanta artera hidrografica ce traverseaza parcul este raul omonim, de la care si-a primit numele.

 

Imensul platou vulcanic strajuit de munti este presarat cu 10 000 de izvoare termale si peste 300 gheizere extrem de spectaculoase. Structura geologica a permis formarea a doua cascade impresionante: Upper Falls si Lower Falls. Tot in roca vulcanica raul Yellowstone a sapat la sfarsitul ultimei ere glaciare un canion de 32 km lungime si cu pereti ce ating o adancime maxima de 360 m.

 

Daca in anumite regiuni apele involburate ale muntilor  formeaza alaturi de celelalte componente  un adevarat paradis, zona vulcanilor noroiosi  pare total lipsita de viata, ceea ce denota o mare diversitate a peisajelor din Parcul National Yellowstone.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/c8d7720703121774435f51c1ce8f3d55) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139