Patlagina, un remediu la indemana tuturor

Patlagina este o planta erbacee care prefera pamanturile fertile ale zonelor temperate udate frcvent de ploi. In limbajul popular o intalnim sub numele de iarba grasa, iarba mare sau iarba bubei. Pe buna dreptate, fiindca exista o justificare pentru fiecare dintre acestea: iarba grasa pentru ca este simbol al fertilitatii, iarba mare pentru ca frunzele sale eliptice sau ovale au lungimi de 6-10 cm, si in cele din urma, iarba bubei pentru ca batranii foloseau frunzele de patlagina pentru a trata ranile. Procedeul traditional prevedea ca frunzele carnoase sa fie strivite pana ce planta elimina seva binefacatoare dupa care sa fie puse pe rana. Leacul dadea rezultate in cazul  taieturilor, intepaturilor de viespe si muscaturilor de caine sau serpi. 

Toate partile componente ale plantei sunt intrebuintate ca remediu, ascunzand cu mici exceptii aceleasi substante nutrientive. Compozita chimica a plantei se rezuma in cateva cuvinte la: glucide, proteine, aminoacizi, vitamina K, vitamina A, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier si zinc.

Patlagina trateaza de la banalul guturai pana la afectiuni mult mai grave precum  bronsita cronica, astmul bronsic, sinuzita si tuberculoza, constituind reteta cu care ne redobandim sanatatea in schimbul unui efort financiar minim sau chiar nul. Frunzele au proprietati expectorante, emoliente si usor astringente.

O lingurita de sirop de patlagina administrata inaintea meselor principale curata sangele de toxine si contribuie la intarirea sistemului imunitar contra virusurilor. Se recomanda in special celor mici deoarece patlagina mai combate intarzierea de crestere. 

Frunzele de patlagina, indiferent de specia de la care provin, contin substante biologic active capabile sa determine scaderea usoara a tensiunii arteriale prin diminuarea valorilor colesterolului din sange. In Maramures bolnavii se spalau cu fiertura de patlagina "cand statea sangele". Pentru aceasta se prepara un ceai din 1-2 lingurite la cana de apa clocotita si se bea zilnic 2-3 cani. Durata infuzarii trebuie sa fie de 15-20 minute. 

Patlagina se recomanda in caz de arsuri la stomac, iritatii ale colonului, constipatie, diaree, gastrita hiperacida si chiar ulcer gastric. Asupra sistemului nostru digestiv patalgina are efect laxativ si antidiareic.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ceaiuri pentru vindecarea durerilor in gat

    Durerile in gat pot sa apara indiferent de anotimp, uneori ca unul dintre simptomele unei gripe sau raceli, alteori dupa ce ne-am bucurat de o inghetata delicioasa sau un suc rece. Dar indiferent de cauze si medicina naturista ofera terapii simple, la indemana oricui, care vor completa tratamentul prescris de medic.

  • Ridichea neagra in medicina traditionala

    Poate ca nu este tocmai pe gustul tuturor - ridichea obisnuita, rosie, este cu siguranta mult mai populara - insa ridichea neagra nu este fals asociata in general tratamentelor naturiste. Cunoscatorii o folosesc pentru tratarea anemiei, ca un remediu naturist eficient in gripe si raceli, pentru efectele sale diuretice si detoxifiante, fiind adesea asociata cu mierea de albine.

  • Calin Roseum

    Un arbust ornamental relativ raspandit, apreciat pentru florile sale mari si albe, dar si pentru rezistenta si usurinta cu care poate fi aclimatizat, acest tip de calin este una dintre alegerile la indemana atunci cand vreti sa aduceti gradinii un plus de prospetime si eleganta.

  • Trucuri neobisnuite pentru o gradina frumoasa

    Aveti probleme cu buruienile si nu doriti sa folositi erbicide traditionale? O solutie simpla, usor de folosit si la indemana este banalul otet. Alegeti un otet bio, de buna calitate, pe care il puneti intr-o sticla cu aspersor, si stropiti toate buruienile pe care le vedeti.

  • Intrebuintari ale sucului de lamaie

    Gustoasele citrice coapte sub razele energice ale soarelui mediteranean ofera mai multe beneficii decat alte fructe de pe mapamond. Uneori, oamenii obisnuiesc sa transforme momentul banal al hranirii intr-un adevarat ceremonial apeland la diferite artificii aflate la indemana tuturor.


Warning: fopen(cache/7e28fecf75440a63728563f21b00004b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139