Petunii in apartamente ?

petunii salbatice ruellia

Denumire stiintifica: Ruellia makoyana

Si-a luat numele de la botanistul francez Jean de la Ruelle, care a trait intre anii 1474 si 1537.

Denumiri comune: Floarea maimutei, Petunia mexicana sau Petunia salbatica

Familie: Acanthaceae

Origine: Brazilia, America de Sud

 

 

Aspect si prezentare: Genul Ruellia, grupeaza cca 180 de specii, din care doar cateva sunt cultivate ca plante de interior. Eleganta si incantatoare prin frunzisul pufos, verde inchis, cu nervuri accentuate de culoare galben-roz, si florile lila sau roz-purpurii, cu aspect de trompete, Ruellia makoyana, decoreaza locuintele noastre pe tot parcursul anului. Se cultiva ca planta de apartament, adesea in spatiile aerisite din balcoane si terase, cu expunere moderata la soare.

 

 

Conditii de cultivare

 

Are nevoie de lumina vie, puternica pentru a-si pastra coloritul intens al frunzelor, dar se va proteja usor de razele directe ale soarelui de vara, pentru a se evita arderea lor.

Iubeste caldura si umiditatea atmosferica, astfel ca in perioada de vegetatie, e bine sa-i asigurati 19-24 de grade Celsius si o ambianta umeda. Frunzele pufoase nu tolereaza stropii de apa, cea mai buna metoda de sporire a umiditatii aerului fiind folosirea unui umidificator electric si asezarea ghiveciului pe un strat de bile sau pietre ude. Iarna, cand temperatura scade, se poate renunta si la umidificatorul electric.

In timpul cresterii, udarea se va face in mod regulat, nepermitand uscarea pamantului din ghiveci. In lipsa apei, planta sufera, cel mai evident semn este rasucirea si uscarea frunzelor. Iarna, se reduc considerabil atat frecventa udarilor cat si cantitatea de apa utilizata, lasandu-se chiar si un interval de 6-7 zile intre udari.

Ruellia makoyana se multumeste cu un substrat pe baza de pamant pentru plante verzi, in amestec cu mranita de frunze.

O fertilizare usoara, cu ingrasamant de orhidee, aplicat cam o data la 12-14 zile, acopera necesarul de hrana al plantei in perioada de vegetatie; pe timp de iarna, planta nesolicitand fertilizare.

 

Inflorirea are loc la sfarsitul verii si se desfasoara intr-un interval destul de lung, respectiv 3-4 luni.

 

Inmultirea se face anevoios, din lastari de varf, butasiti primavara, in minisere etanse, cu atmosfera calduroasa si umeda.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Se dezvolta bine in cosuri si ghivece suspendate, in locatii luminoase, rotite periodic pe directia luminii. Dupa inflorire, reduceti usor udarea, acordand plantei o scurta perioada de repaus, mai apoi accentuand din nou udarea, pentru refacerea frunzisului.

Intrucat are tendinta de a produce lastari subtiri, ce se lungesc dupa soare, se recomanda ciupirea periodica a varfurilor acestora, pentru obtinerea unei ramificari bogate si mentinerea aspectului compact al plantei.

 

 

Alte specii: R.brittoniana, R.devosiana (frunze verde inchis cu nervuri argintii deasupra si purpurii pe revers, cu flori albe brazdade de dungi albastre), R.squarosa, R.brevicaulis, R.capitata, R.densa, R.difusa, R.eriocalyx, R.formosa, R.geminiflora, R.helianthemum, R.humilis, R.neesiana, R.nitens, R.tomentosa, R.villosa.

 

Martie 2008

GradinaMea.ro

V.S.

Articole asemănătoare

  • Primula Vulgaris sau Ciubotica-Cucului

    Numele Primulei deriva din latinescul primus, si indica precocitatea infloririi acestei plante imediat dupa disparitia zapezii. Cu toate ca se numara printre primele flori care isi desfac bobocii primavara, ele continua sa infloreasca pana vara tarziu si chiar toamna.

  • Sfaturi utile pentru cresterea petuniilor

    Putem gasi pe piata petunii intr-o gama variata de culori si soiuri. Aceste flori au capacitatea de a inveseli orice gradina din apropierea casei dumneavoastra.

  • Cele mai bune tehnici pentru gradinaritul indoor

    Daca vreti sa cultivati cateva legume si ierburi aromatice indoor, trebuie sa incepeti sa planificati si amplasarea unei gradini intr-un spatiu conex al casei dumneavoastra. Daca nu aveti idei prea multe si nu stiti ce sa cresteti, puteti incepe cu amenajarea unei gradini cu plante aromatice.

  • Gloxinia, incantatoare planta tropicala

    Intalnita adesea in apartamente, pe pervazul ferestrelor si parca nu indeajuns de cunoscuta, Gloxinia atrage atentia prin florile sale.

  • Ficus - planta decorativa in apartamente

    Pentru ficus taierea lastarilor sau ramurilor se realizeaza de obicei primavara, in lunile martie-aprilie


Warning: fopen(cache/a0cc3412b066fb9985b39f2cb04464e9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139