Piperul negru si piperul alb

Cand folosim piper in bucatarie, acesta sa fie alb sau negru? Apoi, de ce sa alegem unul si nu pe celalalt? Uneori intrebarile copilaresti pe care ni le punem nu sunt lipsite de importanta, si necesita in plan practic raspunsuri cat se poate de serioase. 

In situatia de fata, un bucatar care se respecta trateaza intotdeauna cele doua varietati ale aceluiasi condiment in mod particular. Daca vrem ca totul sa iasa "ca la carte", trebuie sa cunoastem cu ce scop si in ce feluri de mancare sa intrebuintam o aroma sau alta.

Intre piperul negru si piperul alb nu exista o diferenta de esenta sau natura, ambele provin din planta numita stiintific Piper nigrum. O prima mentiune care se impune ar fi insa ca pentru a se obtine cele doua varietati, boabele se culeg la un nivel de maturitate diferit. Mai departe, piperul negru este obtinut prin macinarea boabelor nedecojite si uscate ale plantei, in timp ce piperul alb este obtinut din macinarea boabelor decojite si uscate.

Aspectul diferit si savoarea mai putin accentuata a piperului alb fata de cea a piperului negru se rasfrang in prezent asupra modului in care sunt intrebuintate. Astfel, piperul alb intra de regula in alcatuirea sosurilor frantuzesti, fiindca se considera ca nu "contamineaza" din punct de vedere vizual bucatele deschise la culoare. Il puteti incerca si dumneavoastra in retete precum cea de Pui cu sos de vin si mustar, ori in altele, care nu trebuie sa fie neaparat si complicate. 

Oamenii de rand din Europa prefera, din comoditate sau din alte motive, piperul negru care este comparativ cu celalalt mai usor de gasit in magazine. Statisticile arata ca gospodinele de peste ocean folosesc piperul negru in peste 95 % din felurile de mancare pe care le prepara. Prin urmare, daca nu ar fi fost asiaticii - vestiti consumatori de piper alb - care sa ne aminteasca despre utilitatea sa, probabil ca am fi dat de mult uitarii aceasta alternativa. 

Sursa foto

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Cocktail cu bourbon, ceai negru si menta

    Un pahar de ceai negru, cu sau fara zahar, va oferi corpului un plus de energie pentru o zi obositoare. Dar in aceasta reteta i se adauga prospetimea mentei proaspete si un bourbon cu personalitate.

  • Red Magic - un soi special de zambile

    Soi de zambile cu un parfum puternic, dulceag, seducator, numeroase inflorescente in forma de stea cu petale de un rosu deschis spre roz si centru alb, Red Magic este una dintre cele mai frumoase flori pe care le puteti planta intr-o gradina mai mica sau un ghiveci, usor de intretinut si care se adapteaza repede oricarui climat si sol.

  • Ceaiul Oolong, o bautura orientala gustoasa si sanatoasa

    Ceaiul Oolong este o bautura caracteristica Orientului Indepartat care se obtine din frunzele, mugurii si tulpinele de Camellia sinensis. Planta este aceeasi cu cea din care se prepara ceaiul negru si ceaiul verde.

  • Rulada de spanac umpluta cu sunca si sos alb

    Rulada de spanac umpluta cu sunca si sos alb este o mancare usoara si plina de vitamine, aceasta fiind binevenita pentru o masa la serviciu. Spanacul este bogat in potasiu si calciu, dar are si un continut ridicat de beta-caroten.

  • Ghimbirul sau piperul alb

    Pentru cine a luat contact cu bucataria ortientala sau chiar numai cu cea mediteraneeana ghimbirul nu mai reprezinta o noutate. Ghimbirul este o planta raspandita preponderent in zonele tropicale din sud-estul Asiei care a avut de-a lungul timpului un rol esential in procesul de vindecare a bolilor.


Warning: fopen(cache/06eba6e8b6480151d8a73816194c07ab) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139