Plantarea pomilor fructiferi


Pomii fructiferi se planteaza, in general, toamna sau primavara, cand vremea de afara indeplineste cele mai favorabile conditii.  Climatul singur, insa, nu reprezinta decat 50% din lucrurile care garanteaza succesul. Plantarea pomilor fructiferi necesita in aceeasi masura cunostinte si activitati tehnice bine instrumentate. 

Alegeti pomi fructiferi din pepiniere autorizate, care vand material genetic de calitate, si plantati-i cat mai devreme cu putinta. Nu cumparati sub nicio forma pomi care au pornit in vegetatie. Daca mugurii sunt  deja desfacuti, riscul de uscare va fi foarte sporit in contact cu vantul. 

Pregatirea incepe cu fasonarea radacinilor, adica “tunderea” sau inlaturarea portiunilor vatamate si netezirea ranilor de pe radacini mai groase de 3.4 mm. Fasonarea pomilor se executa cu o foarfeca de pomi bine ascutita. Se aplica ata la radacini, cat si la ramificatiile trunchiului, daca exista. Ideal este ca gropile sa fie sapate cu cateva luni inainte si sa prezinte dimensiuni cat mai mari: laturi de 1-1,5 m la suprafata si 60-80 cm adancime.

Inaintea de a fi asezat in groapa, pomul trebuie inmuiat intr-un amestec de apa, balega proaspata de vaca si pamant, in proportii egale. In termeni specifici, acest proces este denumit “mocirlit”.

Nivelul pomului la plantare trebuie sa fie acelasi cu cel din pepiniera. Punctul de altoire se va situa maxim 2-3 cm deasura solului dar preferabil chiar la nivelul acestuia, orientat catre nord. Indiferent unde plantati pomul (in livada, gradina), aceasta orientare trebuie respectata.

Mare atentie dupa plantare la regimul hidric. De obicei, primavara este seceta si trebuie sa suplinim acest neajuns, insa daca primavara este mai racoroasa, udati moderat dupa 14 zile de la plantare.  Asigurati o zona de tampon formata din paie si iarba uscata care sa impiedice ranirea scoartei.

Sursa foto: arborday.org

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Tunderea de toamna la pomii fructiferi

    Oricine are o gradina sau livada langa casa si viseaza la propria rezerva de fructe proaspete trebuie sa cunoasca cateva reguli elementare de intretinere si recoltare. Chiar daca nu s-ar spune, taierea sau tunderea pomilor este una dintre cele mai importante lucruri pe care le are de facut un gradinar la inceputul toamnei.

  • Pregatirea gradinii pentru primavara

    La venirea primaverii plantele incep sa dea din nou viata gradinii dumneavoastra. Pentru un aspect general frumos al gradinii trebuie sa aveti grija ca plantele sa primeasca inainte de sosirea primaverii o atentie sporita. Astfel se vor dezvolta sanatos si va vor zambi zilnic sub razele gingase ale soarelui de primavara.

  • Taierea pomilor fructiferi

    Aceste sfaturi va vor ajuta pentru a stii cand se face curatarea pomilor si cum se face.

  • Toamna in livezi

    Lucrarile de ingrijire a pomilor fructiferi tin in primul rand de protejarea tulpinilor acestora, impotriva atacului rozatoarelor. Iarna iepurii si soarecii de camp rod coaja pomilor, in special a celor tineri.

  • Accesoriile de gradina si regulile Feng Shui

    Gradinile amenajate dupa principiile Feng Shui sunt mai aproape ca aspect de gradinile englezesti care nu necesita ingrijiri deosebite sau de cele cu pietre, decat de gradinile europene formale, supraincarcate si artificiale, caracterizate prin elemente mai putin naturale cum ar fi colturile foarte ascutite, unghiurile si liniile drepte.


Warning: fopen(cache/541e0ad213f0d88c2311acea8c907d97) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139