Plante luminoase

plante luminoasePe marile tropicale, fie in timpul noptilor calduroase de vara, fie in preajma unei furtuni, putem avea ocazia de a fi martorii unui spectacol unic: suprafata apei scanteiaza feeric, ca si cum desupra ei s-ar aprinde milioane de focuri si ar izbucni uriase manunchiuri de artificii.
Acest feeric decor de carnaval este produs de miliardele de fiinte microscopice cu proprietati luminoase ce populeaza apele marilor si oceanelor. Unele sunt organisme protozoare, cum ar fi Noctiluca miliaris. Altele sunt plante, fie bacterii ca Micrococus phosphreus, fie alge unicelulare, mai ales din grupa peridineelor, ca Ceratium tripos ori Peridinum diveregens.

Lumina "vie" degajata de aceste plante se deosebeste de lumina calda produsa de un bec sau prin oxidarea unor substante chimice. Este o lumina rece, spectrala, de o culoare verde-albastruie, formata numai din radiatii in lungime de unda cuprinse pe spectrul solar intre sfarsitul benzii galbene si inceputul celei violete.
In anul 1885, L.Dubois a descoperit ca producerea acestei energii luminoase este datorata reactiilor chimice de oxidare. In declansarea bioluminiscentei intervin doau enzime: fotogenaza si luciferaza. Sub actiunea fotogenazei, din substantele proteice ale celulelor ia nastere luciferina, care se gaseste fin dispersata in masa protoplasmatica. Luciferina, cu ajutorul oxigenului atmosferic si sub actiunea catalica a luciferazei, se oxideaza si emite lumina. Cu cat creste cantitatea de oxigen, cu atat se accelereaza oxidarea si se produce o lumina mai vie. Asa se explica faptul ca in noptile cu mare agitata, sau la prora vasului, din cauza primenirii mai dese a apei si a oxigenarii ei mai active, se inteteste lumina.
Culturile de fotobacterii pastrate in baloane pot servi ca lampa de camera. S-a stabilit ca nici cu frigul nu se reduce luminiscenta. Cand apa in care se gasesc asemenea bacterii este supusa unei temperaturi de sub 0 grade, se obtine gheata luminoasa, oglinda ideala pentru un patinoar artificial.
Asadar chimioluminiscenta vegetala este destul de puternica. Fiind formata doar din raze reci, ea impresioneaza placa fotografica obisnuita, dar nu poate produce reactii fotosintetice la plantele superioare, asa cum o face lumina solara.
 

Articole asemănătoare

  • Trei plante pentru o incapere intunecoasa

    Calathea este o planta frumoasa si gata sa va atraga atentie datorita modelelor diferite de pe frunze, una dintre cele mai bune optiuni mai ales pentru birourile cu lumina artificiala si spatiile umbrite.

  • Trei plante recomandate pentru birou

    Planta paianjen sau Voalul miresei este o alta alegere foarte interesanta, mai ales din punct de vedere estetic, dar si pentru ca este o planta rezistenta si care nu are nevoie de atentie deosebita.

  • Plante de apartament adaptate la conditii de iluminare scazuta

    Oricine ar fi tentat sa creada ca plantele nu aduc alt beneficiu, in interior, afara de cel decorativ, se inseala. Multe plante au capacitatea sa improspateze aerul si sa previna efectul factorilor alergogeni precum parful.

  • Plante medicinale care se recolteaza in august

    Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.

  • Ce plante tamaduitoare se recolteaza in luna iulie

    Vara nu este numai vremea fructelor si a salatelor de legume ci si momentul pentru recoltarea anumitor plante tamaduitoare. Ca de fiecare data, insa, uitam sau omitem acest lucru preferand medicamentele chimice in locul remediilor fitoterapeutice, necostisitoare si aflate, totusi, atat de aproape de noi.


Warning: fopen(cache/0fb2c90554ffdf8b41a6495c943623bb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139