Trei plante pentru o incapere intunecoasa

Plantele au nevoie de lumina, si daca excesul ar dauna majoritatii dintre ele, acelasi lucru se intampla si atunci cand o floare se va bucura prea putin de razele soarelui. Oricat de bine ar fi ingrijita cantitatea insuficienta de lumina o va face sa fie plapanda, lipsita de viata si culoare, dezvoltandu-se greu si pana la urma ajungand sa se usuce. Insa printre plantele de apartament exista si varietati care nu doar ca nu au nevoie de prea mult soare, dar rezista si se dezvolta admirabil si in incaperi intunecoase. Apa, un sol plin de nutrienti, destula grija si mult mai putina lumina decat in alte cazuri, iata reteta succesul pentru aceste trei plante. 
 
1. Crinul pacii: sau Spathiphyllum (daca preferati denumirea stiintifica) este una dintre cele mai populare plante tropicale decorative, intalnite in mumeroase locuinte si fiind adesea aleasa atat pentru florile mari, albe, delicate, cat si pentru ca este una dintre cele mai usor de intretinut. Prefera camerele luminoase (atentie, prea mult soare ii arde frunzele) insa crinul pacii se va obisnui usor si cu o incapere mai intunecoasa, atat timp cat are suficienta apa si un sol fertil in ghiveci. Rezista chiar si intr-un mediu unde principala sursa de lumina este neonul, este recomandata si pentru ca purifica aerul din jurul sau si spre deosebire de alte plante de apartament "prefera" mai putina apa decat mai multa. Marele avantaj si principalul motiv pentru ca puteti alege crinul pacii daca nu aveti un spatiu foarte luminos este tocmai frumusetea sa delicata, fiind o planta recomandata mai ales celor care fac primii pasi in acest pasionant hobby. Usor de intretinut, necesita mai putin grija si nu veti avea nevoie de tehnici, secrete si substante speciale si scumpe pentru a va bucura multa vreme de ea. 
 
2. Zamioculcas zamiifolia: poate ca numele este un pic mai complicat, insa cei pasionati de florile decorative exotice sunt cu siguranta deja familiarizati cu aceasta planta originara din Zanzibar, usor de recunoscut datorita aspectului aparte: nu are tulpina aparenta, iar petiolurile frunzelor cresc direct din radacina rizomatoasa din pamant. Cu petiolurile lungi pe care sunt dispuse perechile de frunze mici groase, rezistente, cu un aspect parca cerat - ceea ce ii pacaleste pe multi facandu-si sa creada ca este o planta artificiala - este o alegere interesanta, surprinzator de usor de intretinut si inainte de toate aspectuoasa. Are nevoie de umiditate in aer (puteti suplini prin pulverizarea cu apa asupra frunzelor) si rezista foarte bine in incaperi cu lumina putina sau in birourile unde predomina iluminatul artificial. Si chiar daca va creste poate ceva mai incet in absenta unei "cure" de lumina solara, este o varietate al carei mare dusman este un sol udat prea des si nu prea putin soare.  
 
3. Calathea: sau planta paun, si chiar daca nu i-ati retinut numele frunzele mari, ovale, de un verde puternic decorat cu desene diverse (in cazul anumitor exemplare si varietati ajung sa para exemple de grafica migaloasa) o fac usor de recunoscut si mai ales de apreciat. Originara din America Centrala si de Sud, calathea are un aspect de arbust, si daca o lasati sa creasca in voie ar putea atinge chiar si un metru inaltime, ceea ce este totusi putin cam mult pentru o planta decorativa de apartament. Viguroasa si longeviva, usor de intretinut, calathea nu suporta frigul (sub 18 grade Celsius este deja o limita negativa), are nevoie de multa apa si, cel mai important, creste cel mai bine in camere sau zone cu lumina indirecta, chiar umbra sau penumbra, pentru ca prea mult soare o va usca repede. Frumoasa si gata sa va atraga atentie datorita modelelor diferite de pe frunze, este una dintre cele mai bune optiuni mai ales pentru birourile cu lumina artificiala si spatiile umbrite.

Foto: gardenerdy.com,

Articole asemănătoare

  • Fructele de padure pentru o alimentatie sanatoasa

    Cei care consuma des fructe de padure proaspete, congelate sau sub forma de suc se vor simti mai tineri, vor avea mai multa energie si vor scadea riscul aparitiei unor afectiuni cronice. Fie ca este vorba de zmeura sau afine, fie de mure, coacaze si lista poate continua fructele de padure sunt un aliat esential pentru o sanatate cat mai buna.

  • Narcisele Art Design

    Narcisele sunt unele dintre cele mai populare flori pentru gradinarii cu experienta sau pentru incepatori: sunt ieftine, usor de gasit, plantat si intretinut, au culori vii, sunt neasteptat de rezistente pentru plante aparent fragile, si schimba radical o incapere daca sunt cultivate in ghivece si jardiniere sau o gradina ce avea nevoie de o improspatare cromatica.

  • Cinci trucuri pentru o gradina frumoasa

    In lipsa unui suport special luati o jumatate de lamaie sau portocala din care ati scos pulpa, ramanand doar coaja groasa. Umpleti cu sol fertil, udati putin, plantati rasadul ales si lasati-l pana incepe sa creasca. Atunci cand este gata sa fie plantat il mutati cu tot cu "ghiveciul" organic, iar cand se va descompune coaja de portocala sau lamaie va da un plus nutritiv tinerei plante.

  • Sfaturi pentru o gradina de interior

    Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

  • Cinci plante pentru reducerea anxietatii

    Lavanda: una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate flori, planta ce este cultivata intensiv de cunoscatori in principal pentru a obtine uleiul esential de lavanda, delicata lavanda este una dintre cele mai bune alegeri daca avem nevoie de o floare pentru interiorul casei. Nu este foarte pretentioasa, dar parfumul ei relaxeaza sistemul nervos si muscular, aduce un somn mult mai linistit si pe termen lung scade anxietatea si ajuta la inlaturarea depresiei cronice.


Warning: fopen(cache/a660b2f863b9952f4505fd18a6ad8864) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139