Plantele carnivore - miracole ale naturii

 

 

Fiind martore ale apusei ere a dinozaurilor, plantele carnivore constituie adevarate miracole ale naturii. Este suficient sa observi sistemul lor inedit de hranire pentru a dobandi respect pentru micile fosile.  Desi le poate induce necunoscatorilor ideea de teama, plantele carnivore sunt cu totul inofensive in relatia cu oamenii. Botanistii au identificat 5 tipuri de mecanisme de capturare a hranei: capcana ulcior, capcana plesnitoare, capcana adeziva, capcana veziculara si capcana varsa.

Plantele carnivore isi extrag o parte din substantele nutritive din insectele pe care le consuma, dar si fotosinteza ramane indispensabila. Comportamentul lor nu difera cu nimic de acela al plantelor obisnuite. Acesta ar fi motivul pentru care tot mai multi le agreeaza in locuintele si gradinile lor. Plantele carnivore au devenit niste plante interesante pentru gradinari, avand avantajul major ca sunt usor de crescut. Din primavara pana toamna, udarea trebuie efectuata zilnic iar pe timpul iernii, mai rar. Este preferabila apa de ploaie, sau in orice caz, apa cu continut scazut de calcar.

Pe langa caracteristicele lor miraculoase de a prinde vietati sunt foarte atractive prin frunzisul si florile lor. Un lucru atipic pentru cei care si-au format ideea gresita ca absolut toate plantele au nevoie de sol fertile, este ca plantele  carnivore se dezvolta in soluri acide, sarace in substante nutritive. Fiind obisnuite cu conditii de pamant foate sarac in substante nutritive, nu se recomanda folosirea ingrasamintelor intrucat se ard radacinile.

Plantele carnivore iubesc umiditatea ridicata si lumina puternica, in consecinta spatiul in care urmeaza sa le amplasezi ar trebui sa reuneasca toate aceste conditii. Plantele carnivore pot fi plasate la ferestrele bine luminate ale casei sau, in timpul verii, de-a lungul unei alei din gradina care beneficiaza de multa lumina. Cea mai populara in Romania este planta "Capcana lui Venus", care agreeaza pamantul sarac in substante nutritive sau muschiul de turba.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cinci plante amenintate cu disparitia

    Stejarul de pluta: poate parea ciudat, dar principalul "responsabil" pentru diminuarea suprafetelor pe care se cultiva aceasta specie o reprezinta cererea in scadere.

  • Calendarul celor 10 anotimpuri ale naturii

    Cand este vorba de gradinarit si de perioadele in care trebuie sa fie plantate anumite flori, legume sau fructe calendarul

  • Gradina Botanica din Beijing

    Gradina Botanica din Beijing se afla in suburbiile metropolei chineze si constituie unul dintre locurile relaxante in care va puteti petrece timpul departe de forfota cotidiana.

  • Panselutele - gingase creatii ale naturii

    Nici nu a sosit iarna si gandul ne zboara la alaiul de flori care o sa se instaleze in gradinile noastre dupa sosirea primaverii. Mai mult decat atat, pentru a fi siguri ca fericitul moment nu va trece la fel de repede ca o adiere usoara de vant multi dintre noi se ingrijesc de acum ca totul sa fie realizat "ca la carte".

  • Plantele si lumina

    Orice planta reprezinta un agregat chimic activ, un laborator natural in care se obtin produse de sinteza fara de care nici plantele nici oamenii nu ar putea exista.


Warning: fopen(cache/5cf0de36198eb785e03b2b416e3c7ba8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139