Plantele si lumina

Orice planta reprezinta un agregat chimic activ, un laborator natural in care se obtin produse de sinteza fara de care nici plantele nici oamenii nu ar putea exista. Combustibilul care pune in miscare acest agregat viu si care asigura fotosinteza este energia solara.

Dependenta plantelor fata de lumina reiese studiind cateva dintre adaptarile ingenioase ale acestora la mediu, in scopul de a beneficia de cantitatea necesara. In ciuda miscarii continue pe bolta cereasca a Soarelui, formatiunile vegetale cauta lumina in permanenta executand miscari numite fototropisme.

Cel mai cunoscut caz de fototropism este poate miscarea descrisa de floarea soarelui, de la est la vest, in directia deplasarii astrului zilei. Succesiunea acestor miscari se face lent si neintrerupt de la rasarit si pana la amurg. Astfel de miscari mai intalnim si in cazul florilor de rochita randunicii (Convolvulus arvensis), la vanilia de gradina (Heliotropium pervianum) si floarea cocosului de balta (batrachium aquaticum).

Pe de alta parte, fiecare dintre organele plantei reactioneaza diferit fata de directia luminii. Astfel, tulpina este pozitiv ortofototropa deoarece se dezvolta in directia razelor solare, radacina este negativ ortofototropa pentru ca se dezvolta in cealalta directie, iar frunzele sunt transversal fototrope fiindca se aseaza astfel incat razele sa cada perpendicular pe partea lor superioara.  

Adaptarile indiviuale ale plantelor pentru a capta lumina si pentru a desfasura in conditii bune procesul fotosintezei sunt uimitoare! Sa ne gandim o clipa la cea mai complexa si vasta asociatie vegetala, padurea. Aici in ciuda asteptarilor celor mai multi dintre noi, lucrurile nu se petrec la intamplare ci conform unor legi ale naturii.

In cele mai dense paduri etajarea formatiunilor vegetale se face in functie de necesitatile fiecarei specii in parte, cele mai dependente de lumina ocupand etajele superioare iar cele mai putin "interesate" de aceasta, pe cele inferioare.

Oamenii de stiinta au observat ca asezarea frunzelor se face astfel incat sa nu se acopere una pe alta si sa intercepteze cat mai multa energie luminoasa In acest mod, toate "laboratoarele" funzelor primesc nestingherite sarja de combustibil solar de care au nevoie.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Zambila Woodstock – parfum dulce si colorit viu

    Soi de zambile foarte apreciate de gradinari si florari pentru coloritul lor intens, care variaza in functie de sol si lumina de la rosu deschis la mov si chiar la castaniu, mai ales daca le veti planta intr-o zona unde sa aiba multa umbra.

  • Panselutele Black King

    Descrisa de pasionati ca o adevarata "floare regala", Black King este o varietate de panselute cu adevarat iesita din comun datorita coloritului puternic, ideal un negru catifelat, dar adesea calitatea solului si lumina solara vor face ca petalele sa fie de un violet foarte inchis sau chiar de un visiniu cu pete intunecate.

  • Plante toxice pentru animalele de companie

    Plantele si animalele de companie sunt cele doua coordonate dupa care se ghideaza o buna parte din populatia globului. Orice iubitor de natura intelege rostul si frumusetea ficarei specii in parte, iar la un moment dat, inevitabil, ajunge in ipostaza sa le aleaga pe amandoua.

  • Gradinaritul indoor, mai usor cu ajutorul LED

    Daca iubiti plantele si spatiul detinut va ofera posibilitatea sa amenajati o camera special pentru acestea veti avea nevoie de mult soare. In cazul in care razele acestuia nu sunt foarte darnice cu intreaga incapere cu siguranta veti avea nevoie de un plus de lumina.

  • Sa facem distinctia intre taierea si tunderea plantelor ornamentale

    In fiecare an gradinarii care tin la aspectul general al peisajului gradinii ar trebui sa faca un pas inapoi, sa priveasca atent plantele si sa puna la punct un plan de taiere, menit sa rearanjeze forma acestuia.


Warning: fopen(cache/a0bd41729e5a37b340898ec85504b159) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139