Plantele ornamentale si acarienii

Acarienii fac parte din clasa Arahnidelor, adica sunt rude mai apropiate paianjenilor si scoprionilor decat insectelor, in ciuda aparentei. Acestia traiesc aproape in orice tip de habitat: in desert, tundra, pe varfuri de munte, pe animale, oameni etc. Plantele ornamentale nu fac nici ele exceptie, cu atat mai mult cu cat reprezinta o gazda buna pentru parazitat.

Specialistii au descris peste 30,000 de varietati de acarieni, insa alte mii raman in continuare putin cunoscute. Spre deosebire de insecte, care au sase picioare si corpul alcatuit din trei parti, acarienii prezinta opt picioare si doua segmente de corp.

Acarienii plantelor, de cele mai multe ori, nu pot fi depistati individual, dimensiunile lor fiind sub 1 mm adica de-a dreptul microscopice. Totusi sunt suficiente simtomele destul de evidente, pe care le manifesta formatiunile vegetale, ca sa ne dam seama de prezenta acestora.

Plantele reactioneaza prin decolorarea partilor componente, in special a frunzelor, prin ingalbenirea si caderea bobocilor florali si prin schimarea culorii limbului intr-o nuanta argintie.

Dintre plantele vulnerabile la parazitarea cu acarieni mentionam: Aeonium, Fuchsia, Ficusul, Iedera, Orhideea, Saintpaulia, Tecoma, Thunbergia, Tradescantia, cactusul, citricele.  

Micile vietati distrug plantele extragand seva fiecarei celule care compune epiderma.  Pentru a-i combate eficient si a-i impiedica sa prolifereze, aveti la indemana cateva artificii usor de aplicat. Vara pe timp uscat, atunci cand acarienii au tendinta sa creeze cele mai mari probleme, asigurati plantelor un mediu usor umed.

Cu exceptia plantelor care nu agreeaza sa fie udate pe frunze, toate celelalte merita cel putin un “dus” pe luna. Folositi un dispozitiv de pulverizare si insistati indeosebi in partea inferioara a frunzelor, acolo unde se refugiaza frecvent micile arahnide si depun ouale intr-un paienjenis tesut.

O solutie naturala de eliminare a acarienilor este sa pulverizezi cel putin 10 zile, de doua-trei ori pe zi, fiertura de urzici (sau de coada calului) pe plantele infestate. Combaterea se mai poate realiza prin stropiri regulate cu substante acaricide: Padan 50DP - 0,1%; Sintox 40 CE - 0,1%; Karate 2,5 EC - 0,04% etc.     

Sursa foto: myflowerland.com 

I. C.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/dfb2624aeead009b45b729828457edf3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139