Plantele sanitar

 

Salvia officinalis protejeaza varza de atacul fluturelui alb - Pierris brasicae

 

 In lumea plantelor intalnim specii care sunt rezistente la unii daunatori si care pot proteja si plantele invecinate de actiunea acestora. Rezistenta lor este data de continutul de substante precum alcaloizii, uleiurile volatile sau fitofungicidele, care indeparteaza insectele daunatoare si inhiba dezvoltarea ciupercilor patogene.

 

Cele mai cunoscute sunt usturoiul si ceapa, datorita substantei numita alicina. Acestea protejeaza plantele alaturate impotriva ciupercilor care produc boli numite fainari si rugini. Plantate in apropierea trandafirilor, ceapa si usturoiul sunt adevarati paznici ai acestora. Si pomii fructiferi pot fi protejati de actiunea ciupercii Monilia, cultivand hrean in jurul tulpinilor.

 

Plantele aromatice precum salvia, menta, cimbrisorul, protejeaza straturile cu varza de atacul fluturelui alb, Pierris brasicae. Paduchii de frunza care produc pagube trandafirilor nu au nicio sansa sa se inmulteasca daca printre tulpinile lor plantam cateva tufe de levantica. Aceeasi actiune o au cimbrul si condurasii. Coacazul nu va mai fi atacat de rugina daca alaturi de el exista pelin.

 

Nu doar insectele si ciupercile sunt indepartate, ci si viermii de pamant sau melcii. Impotriva nematozilor putem apela cu succes la galbenele sau la craite, iar melcii sunt goniti de mirosul isopului sau al cimbrisorului.

 

Dragos Serban

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/96e5023dcc3efb2d70f71ea237c25155) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139