Pregatirea solului pentru cultura

 

Solul pe care urmeaza sa se cultive trebuie sa fie bogat in substante hranitoare, cu apa freatica la cel putin 1 m de la suprafata si ferit de inundatii. Este indicat ca terenul sa se gaseasca in apropierea unei surse de apa pentru udat. Daca locul este drept sau usor inclinat spre sud irigarea se va face mai usor. Terenul ales pentru cultura este bine sa fie insorit, ferit de vanturi sau furtuni puternice (marginit de o liziera de copaci).

Este de preferat ca terenul sa fie usor accesibil (aproape de drumuri, sosele), pentru a usura transportul. Terenul se ara de toamna la o adancime de 25-30 cm. Primavara, dupa ce s-a uscat, terenul se lucreaza cu grapa pentru a nu se forma crusta. Intr-o parte a gradinii se va rezerva un loc pentru culturile care raman pe loc mai multi ani. Amenajarea terenului consta in executarea santurilor de irigare.

La impartirea terenului pe parcele se va tine cont de modul de udare al legumelor de pe parcelele respective, precum si de cerintele legate de dezvoltarea legumelor (lumina, adapost, etc.). Pentru culturile timpurii se pot face straturi inaltate sau coborate de 10-20 cm si 1-1,3 m latime despartite de poteci cu o latime de 30 cm.

Este recomandat sa nu se cultive aceeasi planta 2 ani la rand pe acelasi loc, deoarece productia din anul urmator va fi mult mai mica si mai slaba calitativ, mai ales datorita inmultirii de boli si daunatori, specifici culturii respective.

Trebuie sa retineti ca o leguma se cultiva din nou pe acceasi parcela dupa 2-4 ani. Foarte mare importanta are fertilizarea terenului toamna (fertilizare de baza), prin care se asigura nevoia de hrana pentru urmatoarele 2-3 culturi. Ingrasarea terenului se face odata cu aratura de toamna, imprastiind ingrasamantul cat mai uniform.

Articole asemănătoare

 • Pregatirea gradinii pentru sezonul cald incepe in martie

  Luna martie a adus anul acesta o vreme mai calda decat de obicei, extrem de potrivita pentru a insufla gradinii tale viata. Cand temperaturile depastesc pragul de zero grade si incep sa devina constante, iti poti face in sfarsit planuri pentru plantele tale dragi.

 • Intretinerea gradinii in luna noiembrie

  Gradina poate fi frumoasa si in penultima luna a anului calendaristic, noiembre, in culori iernatice. Chiar daca este putin cam devreme sa stim ce ne rezerva anotimpul rece, un lucru este cert: animalele din gradina vor avea nevoie de ajutor, chiar si daca va fi o iarna blanda.

 • GradinaMea in luna martie

  Luna martie este cea mai prielnica pentru aranjarea si pregatirea gradinii, pentru sadirea florilor si aranjarea straturilor

 • Pregatirea gradinii pentru toamna

  Toamna inseamna pentru majoritatea persoanelor care detin o gradina de cele mai mult ori unelte si munca. Toamna este anotimpul ideal pentru a face imbunatatiri in gradina, de exemplu, acolo unde trebuie sapate straturi noi sau unde mai trebuie semanata iarba

 • Cum sa aveti o gradina organica

  Construirea unei gradini organice menita sa fie sanatoasa si productiva, presupune, in principal, luarea unei decizii din partea dumneavoastra cu privire la localizarea gradinii si la pregatirea acesteia pentru plantarea zonei respective.


Warning: fopen(cache/05ba62a9f0c4b611bda43cb32bad9d38) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139