Proprietatile curative ale Salviei

 

Salvia(Salvia officinalis) este o planta medicinala provenita din sudul Europei mare iubitoare a climatului mediteranean. Vechimea intrebuintarii sale in scop medicinal  se pierde mult in trecut, la fel cum se intampla si in cazul altor plante. In Antichitate salvia era considerata planta miraculoasa si sacra datorita vindecarilor pe care le savarsea.

 

Pe teritotiul tarii noastre planta poate fi cultivata numai in sud datorita temperaturilor blande de care are nevoie si pe care le poate gasi doar aici,  iar partile folosite sunt frunzele si florile.

 

Chiar daca studiile de astazi au risipit legenda din jurul sau, proprietatile curative pe baza carora  si-a castigat faima in trecut continua sa fie la fel de apreciate in epoca moderna.

 

Angina pectorala, care este o boala a arterelor ce iriga inima, accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic sunt trei dintre cele mai grave boli impotriva carora salvia ofera protectie.

S-a constatat ca tratamentul pe baza de salvie sporeste sansa de supravietuire in cazul persoanelor care au suferit un atac de cord. Astfel se pare ca numele sau care provine din latinescul "salvare" nu a fost ales intr-un mod intamplator .

 

Salvia este frecvent folosita atat intern, contra bolilor de stomac, cat si extern in tratarea a diferite afectiuni ale pielii,  abcese dentare sau inflamatii ale cavitatii bucale.

 

O alta afectiune prevenita cu ajutorul salviei este tromboza, care consta in formarea  unui cheag de sange in interiorul unui vas sangvin.  Planta  produce dilatarea arterelor si vaselor si reduce vascozitatea sangelui facilitand in acest mod circulatia lui in organism.

 

Salvia este o sursa bogata de antioxidanti si un factor de reducere a colesterolului rau. De asemenea s-a dovedit a fi utila in protectia impotriva uneia dintre proteinele responsabile pentru declansarea bolii Alzheimer.

 

Cel mai frecvent este administrata sub forma de ceai insa in functie de problema de sanatate detinuta se poate administra si  sub forma de tinctura, otet sau pulbere.

 

Articole asemănătoare

  • Ce substante nutritive iti ofera strugurii?

    Chiar daca ne vine sau nu a crede, proprietatile benefice ale strugurilor nu sunt o descoperire a zilelor noastre. Grecii, arabii si romanii cunosteau foarte bine efectele curative ale acestor fruncte si practicau cura pe baza doar de struguri timp de cateva zile.

  • Lucruri esentiale de stiut despre valoarea nutritiva a sfeclei

    Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei rosii se stie din vremuri indepartate. Grecii si romanii au vazut in aceasta radacina un aliment, insa mai mult decat orice, un prieten de nadejde in combaterea febrei si altor afectiuni.

  • Proprietatile curative ale ghimbirului

    In ultimii ani ghimbirul este planta care a castigat tot mai multa popularitate. Datorita studiilor efectuate, specialistii au descoperit

  • Fructe si legume care fac minuni

    Cunoastem proprietatile curative ale multor fructe si legume si asemanarea dintre forma lor si organele carora le sunt benefice este uimitoare. Facand parte din dieta noastra zilnica acestea ne feresc de afectiuni grave si ne ajuta sa luptam sanatos impotriva stresului cotidian de care oricat am dori, nu putem scapa.

  • Proprietatile curative ale fructelor

    Utilizate frecvent de-a lungul timpului, in alimentatia noastra zilnica, fructele detin o serie semnificativa de proprietati curative asupra organismului nostru:


Warning: fopen(cache/8097cfc9904720d903690a54540e579b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139