Secrete din bucatarie. Diferite intrebuintari ale sarii

Sarea este cunoscuta celor mai multi dintre oameni fie ca inamic al sanatatii fie ca prieten. Depinde ce privesti, partea goala sau partea plina a paharului, dupa cum graieste zicala romaneasca.

In afara de intrebuintarea sa culinara, sare mai are si alte virtuti care o fac unori de neinlocuit in activitatile desfasurate in gospodarie. Multe dintre ele nu se cunosc, tocmai de aceea vom incerca sa le scoatem la lumina pe cele cu adevarat importante, ce v-ar putea fi de mare folos la un moment dat.  

Nu de putine ori am avut neplacerea sa constatam ca unul dintre castravetii pregatiti pentru salata este amar. Ei bine, in astfel de situatii castravetele trebuie curatat de coaja, trebuie taiat rondele subtiri si pus vreme de cateva minute in lapte sarat. Dupa aceea se clatesc rondelele cu apa rece si gata, sunt bune de adaugat in salata!

 Painea se va mentine mai mult timp proaspata si va fi "ocolita" de  mucegai pusa intr-o punga de material plastic pe fundul careia exista putina sare. Acesta se datoreaza capacitatii sarii de a absorbi o buna parte din vaporii de apa existenti in acel mediu.

Orezul, faina, malaiul, mazarea si fasolea boabe vor fi tinute departe de daunatori si se vor putea pastra mai mult timp daca in recipientul in care sunt depozitate adaugati putina sare.

Mancarea se raceste mai repede daca vasul in care se afla este asezat intr-un recipient cu apa rece in care s-a pus 1-2 pumni de sare grunjoasa.

Petele de vin rosu de pe fata de masa alba sau de pe camasa nu sunt o nenorocire, atata timp cat luati masuri imediat dupa producerea evenimentului. Presarati sare din abundenta peste pata deoarece in cateva mintute aceasta va absorbi aproape intreaga cantitate de vin din tesatura. In continuare picurati zeama de lamaie sau sare de lamaie (in functie de ce aveti la indemana) peste pata, frecati materialul usor si, la urma, spalati obisnuit.  

Mirosul puternic de balta sau de mal al pestelui se poate elimina complet tinandu-l aproximativ 5 minute intr-o saramura rece, foarte concentrata. De asemenea, pestele isi va mentine bine forma daca se sareaza cu 10-20 minute inainte de a fi prajit.

Deseori suntem deranjati de mirosul de peste sau ceapa care ramane imbibat in tacamuri chiar si dupa ce acestea au fost spalate foarte bine. Problema poate fi rezolvata indata frecand usor cu sare fina tacamurile si clatindu-le cu un jet puternic de apa. 

Cu toate mijloacele moderne de prevenire a insectelor tantarii ne pot veni de hac in serile de vara. Mancarimile produse de intepaturile acestora dispar in totalitate daca se tamponeaza cu o solutie concentrata de sare.

Si pentru ca va plac florile trebuie sa stiti ca cele tinute vaza isi vor mentine prospetimea daca se pune in apa si putina sare. Nu uitati totusi sa schimbati apa in fiecare zi si sa taiati cate putin din cozi pentru sunt lucruri lafel de importante.


Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Trucuri si idei pentru gradina

    Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

  • Beneficii uimitoare ale mustului

    Din noianul de beneficii ale strugurilor care s-au copt indelung la soare, nimic nu se compara probabil cu dulceata rezultata din prepararea mustului. Urmele arheologice demonstreaza ca prepararea bauturilor non-alcoolice sau alcoolice, pe baza de strugure, nu le era straina inaintasilor nostri.

  • Vanilia - aroma necesara in orice bucatarie

    Cui nu-i place sa savureze budinca sau inghetata de vanilie? Vanilia este unul dintre cele mai indragite, insa si cele mai scumpe ingrediente din bucatarie.

  • Limbajul cromatic si simbolismul lalelelor

    Nativa din partile Perisei si ale Turciei, laleaua si-a facut aparitia si in Europa inca din secolul al XVI-lea. Carolus Clausius, unul dintre prietenii ambasadorului de Busbecq invitat sa organizeze gradina botanica a Universitatii Leiden, pleaca in Olanda in 1593, ducand cu el bulbi de lalele.

  • Untul – aurul din bucatarie

    Foarte fin si de culoare usor galbuie, untul a fost inca din trecut un ingredient nelipsit din bucatarie. La fel se intampla si astazi, deoarece acesta da un gust minunat daca este corespunzator folosit, tuturor felurilor de mancare.


Warning: fopen(cache/5a9d3c69ba67d8887e5e609b44eb1f09) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139