Secretele cimbrului

 Cimbrul, Thymus vulgaris, este un nativ peren de pe langa Marea Mediterana. Frunzele au o culoare gri-verde, iar florile sunt roz pal.

Pentru a avea mai multe varietati, cimbrul obtinut din seminte traieste bine cu mult soare, in nisip sau pamant uscat. Daca solul este acid, i se poate adauga var.

Intr-un climat foarte rece, planta are nevoie de ingrijire speciala. Indepartarea florilor moarte si lemnului vechi sunt actiuni care asigura o crestere sanatoasa a cimbrului.

Frunzele sunt recoltate pentru a fi utilizate in stare proaspata, acestea putand fi folosite in condimentarea mancarurilor si uscate.

Cimbrul este un condiment puternic cu o aroma deosebita, intesitatea maxima fiind cea de dinainte de inflorire.

Cimbrul ofera aroma preparatelor din carne de pasare si peste.

In perioada Evului Mediu cimbrul a fost cultivat in gradinile manastirilor, in sudul Frantei, in Spania si Italia, fiind intrebuintat si pentru tratarea tusei, ca adjuviant in problemele digestive si ca tratament pentru parazitii intestinali.

Cel mai activ ingredient din cimbru este timolul - un ulei volatil cunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene si antifungice. Timolul are, aparent, un efect terapeutic asupra plamanilor.

Uleiul din cimbru este un produs obtinut prin distilarea frunzelor proaspete de cimbru.

Ingerarea sau inhalarea acestui ulei ajuta la relaxarea muschilor la nivelul tractului respirator.

Ceaiul din cimbru poate fi intrebuintat si ca apa de gura. Acesta trateaza eficient inflamatiile faringiene, spasmele eoliene si colicile.

Cimbrul este folosit inca din antichitate pentru tratarea problemelor respiratorii si bronsitelor.

Articole asemănătoare

  • Bruschete cu struguri, ricotta si cimbru

    Un aperitiv in care gustul dulce de strugure este completat de aroma picanta a cimbrului pentru bruschete de inspiratie mediteraneana.

  • Clairin, romul pur pentru cunoscatori

    Originar din Haiti si produs in cele cateva sute de distilerii artizanale (nu putine dintre ele pastrand cu grija si gelozie secretele de fabricatie transmise de la o generatie la alta), clairin este unul dintre cele mai pure tipuri de rom din lume, facut in maniera traditionala de multa vreme si foarte apreciat de cunoscatori.

  • Licor Valvanera - un deliciu benedictin

    Un lichior pe baza de plante, puternic si plin de personalitate, cu un gust in care se amesteca ierburile mai mult sau mai putin cunoscute (reteta integrala ramane un secret) si taria alcoolului

  • Secretele condimentelor

    Chiar daca sarea si piperul sunt considerate suficiente pentru a da gust felurilor de mancare, arta gastronomica intrebuinteaza uneori un numar superior de condimente pentru mai multa expresivitate.

  • Plante care te ajuta sa memorezi mai bine

    “Minte sanatoasa in corp sanatos” este un vechi proverb ce rezuma filosofia de viata a latinilor. Pentru cei de astazi, exercitiul mintii este unul din secretele longevitatii, alaturi de


Warning: fopen(cache/21c2a0f39582efa0b6a4ae3586d916ba) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139