Sofran - mirodenie si medicament
Sofranul da un aspect placut mancarii, iar aroma sa este speciala. Este folosit constant la prepararea produselor de patiserie, mancarurilor cu orez si peste. Sofranul se afla printre cele mai scumpe mirodenii din lume deoarece pentru obtinerea unui kilogram de sofran este nevoie de 100.000 de flori, iar fiecare floare contine doar trei stamine.
Sofranul este utilizat inca din antichitate in tratamentul multor boli. Acesta are un efect terapeutic demonstrat prin studii moderne. Astfel, daca este adaugat in mancare are efect tonic asupra inimii, sistemului respirator si mai ales efect antitumoral. Sofranul are proprietati antioxidante si anticancerigene De asemenea are proprietati antiinflamatorii, este un bun stimulent digestiv. Din aceste motive sofranul este utilizat in industria farmaceutica la prepararea unor tincturi cu efect antiinflamator si efecte sedative.
Grecii si arabii foloseau sofranul si ca afrodisiac pentru ca are proprietati similare hormonilor. De asemenea romani adaugau sofran in apa de baie. Legendele spun ca in Evul Mediu femeile foloseau pomezi de par cu sofran pentru a fi mai atragatoare. In prezent este indicat in tratamentul impotentei si sterilitatii.
In medicina populara este folosit pentru taierea poftei de alcool.
Ca orice condiment trebuie folosit cu moderatie.
gradinamea.ro
Septembrie 2007
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Cardamomul in alimentatie
Cardamomul este una dintre cele mai vechi si pretioase mirodenii din lume. Din acest motiv este si una dintre cele mai scumpe, dupa sofran, vanilie si trufe.In Orientul Mijlociu, praful de cardamom verde este utilizat ca si condiment pentru mancarurile dulci, dar si ca aroma traditionala in ceai si cafea.
-
Cardamomul si marile bucatarii ale lumii
Cardamomul a fost intrebuintat pe post de condiment si medicament inca din antichitate si este in zilele noastre un simbol al bucatariei indiene.
-
Schinduful - aliment si medicament natural
Schinduful este o planta erbacee din familia leguminoaselor care creste in regiunile cu climat mediteranean
-
Varnantul - condiment, planta ornamentala si medicament
Bucataria etiopiana acorda o mare importanta condimentelor prin traditie, la fel ca si cea italiana, intrebuintand plante cu arome din cele mai variate.
-
Sparanghelul - intre delicatesa si medicament natural
Bucataria traditionala ajunsa la un rafinament desavarsit in state precum China, Italia sau Franta, si-a dovedit in repetate randuri afinitatea pentru legumele si fructele cu gust bun si proprietati remarcabile.