Soiuri de struguri pentru vinuri albe

La stabilirea soiurilor de struguri destinate obtinerii vinului se are in vedere ca acestea sa fie de mare productie, rezistente la temperaturi scazute (mai ales ca cea mai mare parte din acestea nu se ingroapa in timpul iernii), sa asigure produse superioare si vinuri cat mai complete, aromate si echilibrate. 

Aligote. Este un soi de mare productie, raspandit in toate podgoriile din Moldova, incepand de la Iasi pana la Odobesti si chiar in restul tarii. Strugurii au forma cilindrica, cu boabe sferice, de culoare verde-galbuie, ruginite pe partea dinspre soare. Da productii mari de struguri si vinuri destul de apreciate. Este un soi sensibil la mucegai.

Galbena de Odobesti. Este un soi romanesc, foarte raspandit in podgoriile din sudul Moldovei. Strugurii sunt cilindro-conici, cu boabele sferice, de marime mijlocie, suficient de indesate pe ciorchine, de culoare galbena-verzuie, ruginite pe partea insorita. Da productii foarte mari si vinuri de consum curent.

Feteasca alba. Este unul dintre cele mai vechi soiuri romanesti, raspandit cu precadere in toate podgoriile din Moldova si Transilvania, unde produce cele mai echilibrate vinuri. Strugurii sunt cilindrici, cu boabe rotunde, mici, colorate in verde-galbui. Da productii mijlocii de sturguri si vinuri de aleasa calitate.

Feteasca regala. Este un soi foarte valoros, atat prin productia sa ridicata cat si prin calitatea vinurilor sale. S-a raspandit in toate podgoriile tarii, dar mai cu seama in Transilvania si Moldova. Strugurii sunt cilindrici, cu boabele sferice,  de culoare verde-galbuie. Da productii din cele mai ridicate si vinuri alese.

Muscat Ottonel. Face parte din categoria soiurilor pentru producerea vinurilor aromate albe. Strugurii sunt cilindrici, cu boabele rotunde, de marime mijlocie, cu pielita verde-galbuie, acoperita cu multa bruma, care ii imprima o nuanta albicioasa. Miezul este crocant, semizemos si cu gust aromat. Da vinuri foarte aromate si adesea dulci. Este indicat atat ca soi de vin cat si ca soi de masa. 

Sursa foto

Articole asemănătoare

 • Strugurii Pinot Noir

  Unul dintre cele mai populare si apreciate soiuri de struguri din care se fac vinuri de calitate, Pinot Noir se cultiva intensiv in Europa, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelanda, iar in tara noastra aceasta varietate de vita-de-vie se intalneste in podgorii cu traditie precum Dragasani, Dealul Mare, Murfatlat si altele.

 • Cocktail fara alcool cu limeta si suc de struguri

  O bautura buna pentru o petrecere de copii, pentru o dupa-amiaza calduroasa, pentru un moment in care aveti nevoie de altceva decat clasica limonada.

 • Narcisele Rip van Winkle - galbenul perfect pentru gradina

  Este unul dintre cele mai populare si mai apreciate soiuri de narcise pentru aspectul estetic, parfumul usor si delicat, felul in care acopera orice spatiu verde cand sunt plantate in palcuri si faptului ca sunt usor de plantat si ingrijit.

 • Allium Pink Jewel - un plus de roz pentru gradina

  Este unul dintre cele mai frumoase soiuri de Allium, inflorescentele sunt mari, cu petale ascutite de o culoare trandafirie, pastelata, ce tinde adesea spre mov, iar efectul decorativ este iesit din comun.

 • Efectele curei de struguri

  Pentru a putea fi utilizati cu folos in regim de cura, strugurii trebuie sa fie copti, adica sa aiba gust dulce. In prima saptamana are loc procesul de adaptare a organismului la noul regim, iar in urmatoarele doua se produce efectul curei de struguri.


Warning: fopen(cache/fa87b7cd96f2b4a40d2b90f4f98cd87a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139