Solul potrivit, secretul unei gradini perfecte

 Solul potrivit este secretul pentru a avea o gradina exact asa cum va doriti. Fara pamant de calitate, incarcat cu elemente nutritive, a planifica o gradina este ca si cum ati pleca neinarmat intr-o lupta.

Indiferent de grija acordata luminii si intretinerii plantelor, acestea nu se vor dezvolta corespunzator. Udarea, controlul buruienilor si eliminarea daunatorilor folosind substante organice sunt alte aspecte ce va vor rapi timpul in zadar daca pamantul nu este de calitate.

Pentru a afla daca acesta este potrivit pentru gradina dumneavoastra trebuie sa il supuneti unor teste. Cel legat de fertilitate si textura este esential. Fertilitatea este determinata de un amestec de substante nutritive esentiale si un anumit ph care are rolul de a facilita hranirea plantelor.

Nutrientii de baza de care orice planta are nevoie pentru a se dezvolta normal sunt nitrogenul, fosforul si potasiul.

Nitrogenul este produs in general de compost si este responsabil pentru cresterea sanatoasa a frunzelor si tulpinei. Fosforul este crucial pentru cresterea radacinii, iar potasiul este necesar pentru sanatatea generala a plantei. Acesta din urma incurajeaza o buna crestere si totodata un sistem imunitar puternic.

Pamantul contine de asemenea si alti nutrienti precum magneziu, calciu, molibden si zinc. Solul care are un nivel al ph-ului situat la valoarea 7.0 spre exemplu, este considerat a fi un sol neutru. Daca nivelul ph-ului scade sub 7.0 pamantul este acid, iar daca este situat la o valoare de peste 7.0, este alcalin.

Pe langa toate cele mentionate, textura solului face referire la continutul de particule si marimea acestora.

Spre exemplu solurile nisipoase contin particule mari, in timp ce tipurile cu un continut ridicat de argila contin particule foarte mici. In cazul pamantului cu un continut nisipos ridicat, radacinile se dezvolta mai usor, apa ajunge la radacini mai repede, la fel ca si aerul.

Solurile argiloase nu ofera destul loc pentru radacini, apa sau aer.

Pentru a aduce pamantul in cea mai buna forma posibila aveti destul de multe optiuni. Totodata sunt si foarte multe lucruri pe care ar trebui sa evitati sa le faceti. Fertilizarea spre exemplu este o sabie cu doua taisuri. Unele plante nu vor rezista fara ajutorul unor ingrasaminte. De cealalta parte, in multe cazuri, fertilizarea in exces ucide multe plante.

Daca vreti sa aveti o gradina deosebita nu amestecati solul nisipos cu cel argilos deoarece acestea ar distruge atat structura cat si ph-ul amandurora, iar plantele vor avea de suferit.

Sursa foto: 1

Articole asemănătoare

  • Ce facem cand se ingalbenesc frunzele trandafirilor ?

    Plante deosebit de frumoase, cu un parfum distins ce inspira eleganta, trandafirii sunt minunati pentru a completa aspectul unei gradini. Daca va numarati printre gradinarii care ii iubesc aveti cu siguranta cateva soiuri de care aveti grija cu foarte mare atentie pentru a fi rasplatit cu flori superbe ce au un miros deosebit.

  • Cele mai bune tehnici pentru gradinaritul indoor

    Daca vreti sa cultivati cateva legume si ierburi aromatice indoor, trebuie sa incepeti sa planificati si amplasarea unei gradini intr-un spatiu conex al casei dumneavoastra. Daca nu aveti idei prea multe si nu stiti ce sa cresteti, puteti incepe cu amenajarea unei gradini cu plante aromatice.

  • Gradini viu colorate intreg anul

    Atunci cand ne gandim sa amenajam o gradina de flori vrem ca aceasta sa fie frumoasa si atractiva intreg anul. Chiar daca in unele zone din cauza climei acest lucru pare aproape imposibil, cu putina munca puteti da viata unei gradini de invidiat.

  • Cararile si aleile din gradina

    Se spune ca si un drum lung incepe cu un prim pas, iar primul drum in vederea amenajarii unei gradini inseamna planificarea drumurilor de acces.

  • Necesitatile solului din gradina

    De multe ori, prins in jocul formelor si al designului, al culorilor si al soiurilor de plante, gradinarul debutant pierde din vedere esentialul, factorul de baza al unei gradini armonioase: solul.


Warning: fopen(cache/0f48b56460a910c4fd7d4db57b3574bf) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139