Spanacul - cerintele plantei si tehnica culturii

Spanacul este printre primele legume care se consuma primavara si ultima, toamna tarziu. Fata de caldura este putin pretentios. Temperatura optima de dezvoltare este de 14-18 grade C dar suporta si gerurile de - 5 grade C. Spanacul este sensibil la seceta. Lipsa de umiditate si temperatura ridicata duc la formarea timpurie a tulpinilor florale. Execesul de umiditate duce la putrezirea frunzelor inferioare, uneori si a radacinilor.

Spanacul este  foarte pretentios fata de sol. Prefera terenuri mijlocii, afanate, permeabile si bogate in substante nutritive. Fara acestea trece repede la formarea lujerilor florali si frunzele nu se mai dezvolta. Spanacul reactioneaza bine la ingrasamintele azotoase care se vor aplica numai primavara, 10-15 g azotat de amoniu la metru patrat.  Soiurile cultivate mai frecvent sunt:

Viroflay - soi timpuriu, foarte productiv, cu frunze mari, verzi si carnoase. Nu rezista la ger. Durata de vegetatie, 35-40 zile de la rasarit pana la recoltare.

Matador - soi timpuriu, rezistent la ger, productiv, cu frunze mari, lucioase si carnoase.  Se preteaza atat pentru culturi fortate, cat si pentru cele din teren toamna si primavara. Durata de vegetatie circa 40 zile.

Semanatul se face toamna pentru recoltari in martie-aprilie si primavara devreme, pentru recoltari in mai-iunie. Pentru semnatul de toamna, desfundatul terenului se executa cu 15 zile inainte, cand se dau si ingrasamintele. Semnatul se face direct, la distanta de 20 cm intre randuri si 2-3 cm pe rand, la 3-4 cm adancime. Prmavara se seamana esalonat, la 1015 zile, pentru a prelungi perioada de recoltare. Pentru consumul de toamna spanacul se seamana in august.

Lucrarile de ingrijire constau in prasile cu sapaliga, plivit, udat la nevoie, ingrasare suplimentara, combaterea bolilor si a daunatorilor respectiv protejare contra inghetului.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu rosii, usturoi si spanac

    Un smoothie nu trebuie sa fie neaparat o bautura dulce, fructata, aromata, aceasta reteta fiind un excelent exemplu. Cu gust intens de suc de tomate, putin piper si usturoi, poate inlocui cu succes o gustare atunci cand avem nevoie de putina energie.

  • Salata cu dovlecei si felii de lamaie

    La prima vedere o salata clasica de vara, odata ce dovleceii si lamaia isi schimba gustul pe gratar sau in tigaie rezultatul este o surpriza foarte placuta.

  • Smoothie cu suc de rodii si mar

    Nu este doar o bautura sanatoasa si plina de vitamine, dar bauta frecvent ajuta la scaderea si mentinerea tensiunii arteriale la cote normale. Un "aliat" simplu de pregatit pentru a preveni probleme circulatorii este un smoothie la care veti reveni cu siguranta, mai ales daca vreti sa oferiti organismului si un ajutor din partea tratamentelor oferite de natura.

  • Rulada de spanac umpluta cu sunca si sos alb

    Rulada de spanac umpluta cu sunca si sos alb este o mancare usoara si plina de vitamine, aceasta fiind binevenita pentru o masa la serviciu. Spanacul este bogat in potasiu si calciu, dar are si un continut ridicat de beta-caroten.

  • Mazarea - cerintele plantei si tehnica culturii

    Mazarea se cultiva in toate regiunile tarii mai ales pentru boabele sale verzi care se consuma in lunile mai-iunie, cand lipsa de legume este acuta.


Warning: fopen(cache/fd955813f4ec5c7fa334d21eba746759) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139