Supa de linte


Lintea este o planta leguminoasa consumata cu predilectie de popoarele asiatice. De ceva vreme, insa, a inceput sa fie promovata si la noi ca alternativa la mazare si fasole. Lintea este ticsita cu proteine sanatoase, fibre si carbohidrati cu ardere lenta - resurse pretioase pentru vegetarieni deoarece creeaza senzatia de satietate, in plus creste nivelul energic si are foarte putine calorii.

Din aceasta cauza si fiindca nu are nevoie neaparat sa fie pusa la inmuiat peste noapte, leguma se bucura de mare succes in randul celor care nu au timp sa gateasca. Cel mai rapid fierbe lintea rosie, in aproximativ 20 minute, apoi cea verde in 30 minute iar la urma cea maro, in circa 50 minute.

Daca ultimele sunt folosite mai des in “tocanite”, pastrandu-si mai bine forma dupa procesul de prelucrare termica, lintea rosie a fost lasata de natura special sa serveasca la supele-crema. Va propunem, prin urmare, sa incercati urmatoarea reteta de supa de linte, nu foarte condimentata, numita de iranieni “Adasi”.

Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: sub 1 ora   

Ingrediente:
3 cesti mai mari cu  linte
4 1,5 l apa
5 o ceapa mare intreaga
6 o ceapa tocata si cateva linguri ulei de masline
• un morcov
• o felie dintr-o telina mare
• o lingurita cu varf de turmeric
• o lingurita de chimen macinat
• 3 foi de dafin
• 2 catei de usturoi
• un strop de praf de scortisoara
• sare, piper
• lamaie pentru servire

Mod de preparare:
Lintea se alege si se spala in mai multe ape, apoi se pune la fiert alaturi de sare, foile de dafin, ceapa intreaga, morcovul si telina.Intr-o tigaie incingeti ulei si adaugati ceapa taiata marunt, condimentati cu turmeric si jumatate din chimen si supravegheati sa nu se arda. Adaugati ceapa prajita peste linte si asteptati sa fiarba bine. Dupa ce e gata, scoateti legumele intregi din oala iar in cazul in care vi se pare totusi ca nu a ramas suficienta zeama, adaugati apa si mai lasati cateva clipe la fiert. Apoi adaugati usturoiul pisat si scortisoara. Supa de linte se serveste cu suc de lamaie naturala si paine prajita.

Sursa foto: egyptianfoodrecipes.webs.com 

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Supa de pui cu castraveti murati

    O combinatie mai putin intalnita intre gustul plin, bogat, de supa de pui cu cartofi si aciditatea acrisoara a castravetilor murati in otet sau saramura. Reteta pentru zilele reci de iarna pe care probabil nu o stiati pana acum.

  • Supa de peste pentru toate varstele

    Supa de peste este in general o delicatesa privita cu ochi buni doar de adulti. Tinerii si copiii o ocolesc din cauza oaselor care le dau de furca. Noroc ca cineva s-a gandit si la ei, inventand reteta de mai jos.

  • Supa de dovleac si salvie

    Servita fierbinte si cu ceapa verde presarata, supa de dovleac si salvie poate fi tot ceea ce are nevoie organismul in timpul sezonului rece.

  • Supa de spanac

    Spanacul este o planta de care se leaga multe legende si miracole medicale. In bucatarie, ca ingredient, este foarte versatil si sta la baza multor retete de succes. Supa de spanac ar fi doar una dintre ele.

  • Supe nutritive. Supa de linte

    O masa usoara si calda servita dupa-amiaza este ceea ce aveti nevoie. Pentru a va bucura de gustul leguminoaselor, puteti pregati o supa de linte. Boabele de linte sunt nutritive, continand totodata multe proteine si glucide sanatoase.


Warning: fopen(cache/5dab5f87e044a3067d975bae1d2fea92) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139