Thevetia peruviana - un alt fel de leandru

leandru

Denumire stiintifica: Thevetia peruviana (Thevetia neriifolia, Oleandru caribic, Cascabela thevetia, si Cerbera peruviana)

Familie: Apocynaceae

Origine: America de Sud, Insulele Caraibe

 

 

 

Aspect si prezentare: Thevetia este un arbust elegant cu frunze de un verde lucios, lungi si ascutite, dispuse altern pe ramuri, oferind intregii plante un aspect amplu/stufos. Florile parfumate, ca niste cornete galbene sau portocalii, asemanatoare celor de leandru, sunt grupate in inflorescente la capatul ramurilor tinere si creaza un contrast luminos pe verdele intens al plantei. Poate creste foarte inalt daca este cultivat in gradina, situatie in care, pe timpul iernii, va fi protejat de inghet. In ghiveci este mentinut la dimensiuni reduse prin taieri de ajustare a coroanei.

 

 

Conditii de cultivare: Ruda apropiata a cunoscutului leandru (Nerium oleander), Thevetia peruviana, se dezvolta bine cu o ingrijire similara, lipsita de pretentii.

 

 

Este recomandata asezarea plantei intr-un spatiu cu lumina intensa si protejarea ei de razele directe ale soarelui de vara.

Se dezvolta bine in conditii de caldura medie, temperatura ideala situandu-se in jurul a 20-22 grade Celsius. Vara tolereaza si 28 de grade, daca este pozitionata in semiumbra. Iarna se supune unui usor repaus vegetativ, trecut cu success in conditii de sera rece, cu asigurarea unei iluminari directe si a unei temeraturi reduse (de cca 15-16 grade).

Udarea abundenta pe perioada verii, este pe placul plantei, daca intre udari se respecta un interval de timp suficient ca pamantul sa se usuce usor. Un exces de apa la nivelul radacinilor ii poate periclita dezvoltarea, ducand la inceput la caderea frunzelor si mai apoi la moartea plantei.

In perioada de vegetatie si in special cand temperatura depaseste 22 de grade Celsius, umiditatea atmosferica este favorabila Thevetiei, pulverizarile dese ale frunzisului reducand riscul atacului acarienilor. Iarna, o data cu racirea vremii, planta aprecieaza un aer ceva mai uscat.

Nu este pretentioasa in privinta substratului de cultivare, multumindu-se chiar si cu un pamant de gradina, imbogatit cu mranita de frunze si ceva nisip care sa ajute la o drenare corespunzatoare, aceasta fiind poate singura cerinta speciala de ingrijire a acestei plante.

Incepand cu martie-aprilie, o data cu pornirea in vegetatie a plantei, se vor aplica, la fiecare 15-20 de zile, doze slabe de ingrasamant pentru plante cu flori.

 

 

Inflorirea are loc incepand cu sfarsitul primaverii (aprilie-mai) si dureaza pana toamna tarziu. Daca dispune de caldura si lumina suficienta, perioada de inflorire se poate prelungi pana in noiembrie si chiar decembrie.

 

 

Inmultirea Thevetiei peruviene se realizeaza atat prin seminte cat si prin butasire.

Pentru prima metoda, semanarea se va face primavara, in minisere care sa asigure atat caldura (min 22 grade Celsius) cat si umiditatea necesara germinarii. A doua metoda, presupune folosirea lastarilor terminali, recoltati in faza erbacee, in lunile iunie, iulie si septembrie si butasirea lor in conditii de minisere etanse.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Primavara se aplica taieri de ajustare a coroanei sau taieri de mentinere a aspectului pitic pentru plantele cultivate in interior.

La manipularea plantei se vor folosi manusi de protectie deoarece intreaga planta contine o substanta toxica - tevetina - un cardenolid care poate provoca tulburari/disfunctii ale organismului (iritari ale pielii si chiar pierderea cunostintei).

 

 

Alte specii: T.jecotli (cu flori mari galbene), T.ahouai, T.gaumeri.

 

Planta prezinta interes in medicina pentru o serie de afectiuni, in principal pentru bolile de inima. In acelasi timp trebuie acordata atentie sporita locului in care este asezata planta datorita gradului ridicat de toxicitate.

 

Martie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

Articole asemănătoare

  • Ciresele Kordia

    Daca va doriti un alt fel de cirese decat cele deja clasice, de culoare rosie, Kordia sunt foarte dulci, cu pulpa fructului carnoasa, suculenta, samburi mari, rotunzi, multa savoare si un colorit intens.

  • Rosiile Red Pear

    O tomata cu gust dulce si pulpa carnoasa, avand o forma ce aminteste de cea a unei pere, Red Pear este un soi timpuriu hibrid poate mai putin cunoscut si consumat, dar poate fi o alternativa interesanta daca vreti un alt fel de rosii.

  • Iasomie stelata

    Un alt soi de iasomie pe care il puteti alege pentru florile mici, de o nuanta interesanta alb spre crem, in forma de stea (de unde si numele sub care este in general cunoscut) si in special datorita parfumului intens, dulce, foarte puternic, ce pare ca domina totul.

  • Deserturi de Paste. Pasca traditionala cu smantana

    Traditionala pasca speciala pentru desertul de Paste trebuie sa ii incante pe musafirii care va trec pragul in aceasta zi magica. Va propunem un alt fel de pasca, fara branza de vaci si anume una cremoasa - pasca traditionala cu smantana.

  • Salata cu piept de pui si boabe de porumb

    Binevenita in orice moment al zilei, salata este preferata multora in locul oricarui alt fel de mancare. Va propunem sa incercati reteta de salata cu piept de pui si boabe de porumb.


Warning: fopen(cache/4066c4df40e786ef8d498c9fc9dd4def) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139