Tipuri de vegetatie - stepa

Exceptand Antarctica si Australia, toate celelalte continente contin zone mai mult sau mai putin acoperite de stepa. Uneori acestea formeaza intinderi de sute sau chiar mii de kilometri acoperind de regula suprafete de teren plane, cum se intampla in SUA, Mongolia, Siberia, China si Tibet. 

In Romania, stepa se intalneste in estul Campiei Romane, pe o parte din teritoriul Dobrogei si in sud-estul Podisului Moldovei, dovada ca patrunde din Orientul care incepe nu foarte departe de aici.

Cea mai simpla si cuprinzatoare definitie care i s-ar putea da stepei spune ca este un tip de vegetatie formata in special din plante graminee, plante cu rizomi, tufisuri si plante spinoase, care creste in zone cu multa ariditate.
 
Umiditatea scazuta din atmosfera se explica prin pozitia departata fata de oceane si de barierele orografice(montane) care impiedica masele de aer sa aduca precipitatii. In medie, raportat la nivelul unui an, nu cad mai mult de 400-600 mm de precipitatii cea ce inseamna destul de putin.

In conditii de seceta atat viata vegetala cat si cea animala sunt in mare pericol iar peisajul se aseamana tot mai mult cu cel desertic. In conditii de precipitatii abundente  insa, stepa se transforma intr-un mediu prielnic unei game variate de organisme, ajungand deseori sa se asemene mai degraba padurilor din punct de vedere al fertilitatii.

Animalele dominante sunt rozatoarele si ierbivorele. Antilopele, caii salbatici, camila cu doua cocoase alaturi de celelalte specii de animale dau viata acestui peisaj aparent ostil. Toate depind exclusiv de pasunile naturale care au devenit greu de gasit din cauza oamenilor ce au invadat habitatul.

imagine : infokz.com

Articole asemănătoare

 • Miezul de nuca pentru sanatate

  Miezul de nuca mancat frecvent ajuta la fixarea calciului in oase, mentine sanatatea sistemului circulator si scade nivelul colesterolului din organism, previne unele tipuri de cancer si are un efect antiinflamator natural

 • Cum ne putem bucura din plin de calitatile spanacului?

  Spanacul este o planta legumicola anuala originara din Asia Mica. Planta are o radacina fusiforma si o tulpina dreapta, care nu trece de 30 cm inaltime. Exista mai multe tipuri de spanac si despre toate se considera ca prezinta proprietati valoroase pentru sanatate.

 • Parcul National Dajti, Albania

  Parcurile nationale se numara printre cele mai consistente atractii turistice ale Albaniei. Beneficiind de vegetatie bogata pe trei sferturi din suprafata sa, aceasta tara este considerata una dintre cele mai "verzi" din Europa.

 • Importanta unei diete pe baza de plante

  In prezent in dieta noastra zilnica exista mai multe tipuri de alimente. Unii dintre noi prefera plantele, altii alimentele de origine animala.

 • Incalzirea globala, o problema pentru cei care sufera de astm si alergii

  Specialistii ne spun ca un alt efect al procesului de incalzire globala este agravarea si inmultirea cazurilor de astm si asa-numitelor alergii ''de primavara''. Motivul este perioada de vegetatie prelungita a plantelor...


Warning: fopen(cache/bc8fc87e468b4b59015084c002af3ef9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139