Toamna. Flori de sezon.

imagini flori

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Denumire stiintifica: Celosia plumosa

Denumire sinonima: Celosia argentea

Denumiri comune: Celosia, Creasta cocosului, Motul curcanului

Familie: Amaranthaceae

Origine: Nordul Americii de Sud, zonele tropicale ale Africii si Asiei

 

 

Aspect si prezentare: Atragatoare prin culoarea si aspectul inflorescentelor, similare cu crestele cocosilor (de unde si numele popular atribuit, Celosia plumosa, este o planta anuala interesanta, cultivata des in gradinile din tara noastra. Interesant este faptul ca in tarile africane sarace este adesea utilizata in alimentatie. Frunzele mari, de forma oval-alungita, lucioase, de culoare verde inchis sunt comestibile, drept pentru care sunt folosite in hrana zilnica a bastinasilor din tarile Africii Centrale si de Vest.

Tulpinile de 40-50 cm inaltime formeaza in varf inflorescente spicate foarte bogate, in diverse nuante de rosu-purpuriu,

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare

Sunt printre putinele plante care nu solicita foarte multa lumina pentru a inflori. Nu necesita spatii puternic insorite, multumindu-se cu 3-4 ore de soare dimineata. Dimpotriva locatiile in bataia soarelui le usuca rapid frunzele.

Au nevoie de caldura pentru a se dezvolta bine, mai ales in primele luni, de la semanare pana la formarea mugurilor florali. O data formati pedunculii, tolereaza si temperaturi ceva mai scazute. Astfel ca pot fi cultivate adesea si ca plante de ghiveci.

Cultivate in gradina necesita udare relativ rara, in sensul evitarii uscarii in profunzime a solului. Ca exemplar de interior, necesita udari dese pe timpul verii si ceva mai reduse, dupa inflorire.

Nu tolereaza insa uscaciunea aerului, avand nevoie de o umiditate atmosferica peste medie. Din aceasta cauza e de preferat ca in gradina sa o plantati in apropierea unei surse de apa sau sa o stropiti cat mai des pe frunze. Stropirea frunzisului este absolut necesara la plantele de ghiveci.

In privinta substratului de cultura este lipsita de pretentii, tolerand orice tip de sol, de la cele bogate la cele sarace, chiar nisipoase, cu un pH mediu de 6, 5 – 7, 5.

 

 

Singura situatie cand se recomanda aplicarea de ingrasaminte se intalneste doar la exemplarele cultivate ca plante de interior. Se vor administra doar ingrasamainte lichide pentru plante cu flori, in concentratie diluata la jumatate decat doza precizata pe ambalaj.

 

 

Inflorirea se produce incepand cu mijlocul verii, inflorescente sub forma de spic, aparand in varful tulpinilor din iunie pana in septembrie-octombrie. Ciupiti din timp ramurile plantei pentru a o ajuta sa ramifice bogat, florile se vor forma mai apoi in varful tuturor ramurilor.

 

 

Se inmulteste din seminte, acestea semanandu-se in interior, de primavara devreme, sau direct in gradina, la locul definitiv, la 4-5 saptamani dupa trecerea riscului de inghet.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Taiati tulpinile lungi inflorite si depozitati-le in spatii intunecoase si racoroase, legate in snopi atarnand cu florile in jos. Veti obtine niste imortele deosebite, cu care veti umple vazele pe timpul iernii.

 

 

Alte specii si varietati: C.caracas, C.palmeri, C.cristata, C.nitida, C.trigyna, C.virgata.

 

 

Septembrie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Culoarea legumelor sanatoase de toamna: portocaliu

    Portocaliul nu este o culoare intalnita frecvent in natura, dar ea se asociaza in majoritatea situatiilor cu alimentele sanatoase. Toamna, cand frunzele palesc in nuante de orange, nutritionistii ne sfatuiesc sa facem recurs la cele mai importante trei produse de sezon: morcov, cartoful dulce si dovleac.

  • Zucchini, o leguma gustoasa si sanatoasa de sezon

    Zucchini este ruda apropiata a dovlecelului romanesc si se poate pregati in supe cremoase, in salate, pe gratar, la cuptor si in multe alte moduri. Aroma sa discreta completeaza si desavraseste paleta gusturilor de sezon.

  • Trandafirul Craciunului

    Dupa ce randul trecut am invatat cate ceva despre trasaturile definitorii ale cactusului de Craciun, astazi va propunem sa descoperim farmecul unei alte flori de sezon: trandafirul Craciunului.

  • Aranjamente florale de toamna

    Aranjamentele florale de toamna constau in alaturarea florilor de sezon cu alte elemente din natura, cum sunt legumele, frunzele, ghindele, nucile, ierburile uscate si chiar crengutele, in scopul de a obtine nuante calde si cuceritoare.

  • Flori de toamna. Crinul

    Fara idoiala crinii sunt printre cele mai populare si mai indragite flori din lume gratie mirosului lor imbatator.


Warning: fopen(cache/1da3d1230eb00cd992f771a3ee765418) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139