Tradescantia spathacea sau planta spada

Tradescantia spathacea

Tradescantia spathacea 1123

Tradescantia spathacea

Familie: Commelinaceae
Origine: America centrala
Expunere: prefera un loc partial umbrit, dar creste bine atat in plin soare cat si la umbra
Mediu: umedTradescantia spathacea

Descriere:
Tradescantia spathacea este o planta suculenta cu un manunchi dens de frunze viguroase si lungi (15-30 cm), asemenea unor sabii, care se desprind de pe trunchiul ce poate ajunge pana la 20 cm. Frunzele au doua culori: verde deasupra si violet intens in partea inferioara. Florile mici au trei petale si sunt ascunse in teci purpurii aflate la adapostul punctului de pornire a frunzei. Planta infloreste tot timpul anului.

Ingrijire:
Plasati ghiveciul intr-o camera bine luminata si cu temperatura constanta. In perioada de crestere se dezvolta mai bine daca ii asigurati umezeala, asa ca puneti alaturi de ghiveci un vas cu apa. Primavara si vara se trateaza saptamanal cu ingrasamant, iar iarna se uda rar. Specia Tradescantia spathacea este o planta exotica, asa ca nu rezista la inghet.

Inmultire:
1. Butasi - se taie primavara si se planteaza in pamant nisipos.
2. Seminte - se recolteaza prin zdrobirea florilor, dupa care se imprastie pe pamant.

Info:
- Trandescantia si-a primit numele dupa  gradinarul lui Charles I, John Tradescant (mort in 1638), care a colectat prima planta de acest tip din Virginia, SUA. Spathacea se refera la frunzele in forma de spatula care sunt caracteristice acestei specii.
- in China, florile sunt folosite in tratamente naturiste, pentru vindecarea dizenteriei, de exemplu; sunt folosite si pentru tratamente cosmetice in Guatemala, Yucatan si Belize.

Lavinia Rorich
23.11.2005
copyright @ Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Mararul in medicina naturista

    Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.

  • Camellia Sinensis sau planta de ceai

    Ceaiul este cea mai importanta bautura non-alcoolica din lume, traditia acestuia coborand pana in vremurile antice la poporul chinez. Oamenii si-au dat seama ca amestecand apa fierbinte cu unele plante aflate permanent la indemana lor, sau in anumite perioade ale anului, obtin o bautura foarte gustoasa, cu efect relaxant si

  • Usturoiul – o adevarata minune a medicinei naturiste

    Usturoiul isi are originile in Asia Centrala si in Orientul Mijlociu, fiind cunoscut inca din antichitate. Acesta era si este inca folosit drept hrana, condiment sau planta medicinala.

  • Fittonia sau Planta Mozaic

    Roz, verde sau rosu intens: planta mozaic are un aspect delicat, iar modelul frunzelor este foarte elegant si deosebit. Fiind o planta care provine din padurile tropicale, aceasta are nevoie de o umiditate

  • Plantele medicinale carnivore

    Pitcher Plant (Sarracenia purpurea) sau planta "ulcior" ("aruncatoare"), este o planta perena, medicinala, insectivora. Face parte din categoria plantelor carnivore Pitcher, al caror mecanism de vanatoare este reprezentat de capcanele caracteristice.


Warning: fopen(cache/7e2280cca54c90c96f04a6a9d27e4089) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139