Trandafirul chinezesc se tunde toamna

Foto: Lavinia Rorich

BobocTrandafirul chinezesc, Hibiscus rosa sinensis, este sensibil la schimbarile de mediu. Cel mai bine se dezvolta in aer liber, intr-un loc fara soare permanent si fara curenti de aer. Se uda mai mult vara, anotimp in care creste uneori spectaculos, cu o bogatie de lastari. In conditii propice creste atat in inaltime cat si pe orizontala, prin lastarii laterali. Toamna cand temperaturile scad pana la limita de 10 grade se muta in casa sau intr-un spatiu protejat. Inainte de mutare, este bine sa ii fie schimbat pamantul si sa fie mutat intr-un ghiveci ceva mai mare. Nu exagerati totusi,  alegeti un ghiveci potrivit pentru dimensiunile sale.

 

Hibiscusul poate fi lasat sa creasca sub forma unei tufe sau sub forma unui copacel. In primul caz lastarii laterali sunt lasati sa creasca iar cei apicali (din varf) sunt scurtati periodic. Daca dorim sa avem un pomisor, sunt indepartati lastarii laterali de la baza obtinand astfel trunchiul si lasati sa creasca mai sus, sub forma de coroana. Periodic, coroana este si ea fasonata pentru a ii da o forma globuloasa.

 

Confuzii frecvente: desi multi ii atribuie doua denumiri, trandafir chinezesc sau trandafir japonez, corecta este doar prima. Trandafirul japonez este o alta specie, Camellia japonica.

 

In oricare din variantele de mai sus, trandafirul chinezesc se comporta bine la taierile de formare. Acestea au si alt rol, acela de a stimula inflorirea (lastarii tineri vor inflori cel mai des) si ramificatia, de a indeparta fragmentele de crengi lipsite de frunze si nu in ultimul rand, de a obtine butasi!

 

Dupa tundere, lastarii de grosime potrivita (a caror scoarta este lignificata) pot fi pusi la inradacinat intr-un sol foarte afanat, intr-un spatiu cu o temperatura constanta si ferit de razele soarelui. In scurt timp butasii vor face radacini si pot fi mutati in ghivece individuale.

 

Cea mai buna perioada pentru taiere este toamna, inainte ca planta sa fie mutata in casa, de preferabil dupa ce nu mai exista boboci sau flori. Imediat dupa taiere schimbati-i pamantul si puneti butasii intr-un ghiveci pentru inradacinat. In apartament, aveti grija ca periodic sa ii stropiti frunzele cu apa. Atentie, pamantul se uda mai rar!

 

Planta va avea nevoie de lumina, de aceea un loc potrivit este in fata unei ferestre. In cazul in care lumina va fi suficienta, trandafirul chinezesc poate inflori chiar si iarna. Cel mai adesea insa, in anotimpul rece el se va multumi sa se dezvolte vegetativ, prin cresterea ramurilor.

Dragos Serban

23.10.2006


Foto: Dragos Serban
Lastari laterali crescuti la baza tulpinii

Lastarii laterali, la baza tulpinii

 

Taierea lastarilor

Taierea lastarilor

 

Imediat dupa taiere, schimbati-i pamantul

Dupa taiere, schimbati-i pamantul

 

Lastarii taiati pot fi pusi la inradacinat

Lastarii taiati pot fi folositi pentru butasire

Articole asemănătoare

 • Din secretele trandafirului chinezesc

  Multi il cunosc sub numele incorect de trandafir japonez, insa Hibiscus rosa-sinensis, aceasta planta decorativa originara din Asia de Est, este de fapt o varietate chinezeasca.

 • Trandafirul chinezesc si micile secrete din spatele frumusetii sale

  Majoritatea trandafirilor pitici disponibili pentru vanzare in magazinele de specialitate provin dintr-o singura varietate: Rosa chinensis minima. Trandafirul chinezesc, cum i se mai spune in limbajul comun, a reusit sa se impuna datorita gingasiei si asemanarii izbitoare cu ruda sa mai mare, ca planta decorativa de interior.

 • Abutilon

  Se numeste artar de camera din pricina frunzelor, care seamana mult cu cele ale unui artar. Cu toate acestea, abutilon face parte din familia Malvaceae, fiind ruda buna cu Hibiscus - trandafirul chinezesc. Nu mai putin de 150 de specii se regasesc in genul Abutilon, multe din ele decorative, atat prin flori, cat si prin frunzele sustinute de lastari ce se arcuiesc gratios.Florile sunt mari, pendente, campanulate, de culoare alba, rosie, violeta, portocalie sau galbena, si se succed din primavara pana in toamna.

 • Trandafir japonez

  Ingrijire. Trandafirul japonez se cultiva intr-un ghiveci suficient de mare ce trebuie tinut la lumina, in casa. Foarte importanta este caldura.

 • Lalele, narcise, zambile...

  Exista plante bulboase care infloresc primavara, cum sunt zambilele, lalelele, narcisele si crocusii. Acestea se planteaza toamna, din luna octombrie. O alta categorie este grupul bulbilor de vara, printre care se numara daliile, crinii si gladiolele. Bulbii acestora se planteaza primavara, dupa jumatatea lunii martie.


Warning: fopen(cache/b82ed2ed9c09ef9d18030195df43b8d5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139