Lalele, narcise, zambile...

Laleaua creste intr-un sol nisipos, bine drenat. Locul trebuie sa fie insorit. Desi numele alea este de provenienta turceasca, Olanda este recunoscuta pe plan mondial drept tara lalelelor. Conform International Flower Bulb Centre, Olanda produce in prezent peste 60% din totalul lalelelor care se vand pe mapamond.

 

Narcisa este o planta delicata, cu miros suav. In ciuda aparentelor, bulbul sau ascunde cateva substante narcotice,  alcaloizii numiti narcisina si narcopoetina care provoaca hipotensiunea si induc o stare de somnolenta. De altfel, denumirea acestui gen vine din grecescul "Narke", ce se traduce prin "somn profund". Narcisele sunt plantele ideale pentru realizarea unei rocarii sau pentru delimitarea altor straturi, prin crearea unor borduri colorate si parfumate.

 

Zambila prefera mult soare si un pamant bogat in substante hranitoare. Bulbii zambilelor se planteaza la o adancime de 10-15 cm. Se recomanda ca dupa inflorire bulbii sa fie scosi din pamant, curatati si pastrati intr-un loc uscat pana toamna cand vor fi plantati din nou. Dupa plantare solul se acopera cu un strat de frunze uscate sau paie, pentru a proteja plantele de ger.

 

Bulbi de vara, bulbi de primavara

 

Exista plante bulboase care infloresc primavara, cum sunt zambilele, lalelele, narcisele si crocusii. Acestea se planteaza toamna, din luna octombrie. O alta categorie este grupul bulbilor de vara, printre care se numara daliile, crinii si gladiolele. Bulbii acestora se planteaza primavara, dupa jumatatea lunii martie.

 

Cat costa bulbii?

 

Puteti achizitiona bulbi atat de la florarii, din supermarketuri sau direct din piata. Preturile nu difera foarte mult, ci doar modul de prezentare. La METRO gasiti lalele si zambile in pachete de 10 bulbi, la pretul de 14,4 RON (144.000 lei vechi). In Piata Obor, zambilele si lalelele se vindeau la 1,5 RON/bucata (15.000 lei vechi), gladiolele cu 2 RON si tuberozele, cele mai scumpe, cu 5 RON bulbul.

 

Dragos Serban

20.10.2006

Bulbi de lalele si zambile

 

Bulbi de gladiole

 

Bulbi de tuberoze

Foto: Dragos Serban

Articole asemănătoare

 • Plantarea bulbilor in Luna lui Florar

  Nu intamplator luna Mai a fost numita Luna lui Florar, deoarece acum mirosul si vazul incep sa se desfete cu darurile naturii. Pentru gradinile din emisfera nordica a Pamantului luna Mai este fantastica, temperaturile devenind mai blande, soarele tot mai plin de el, iar ploile aducatoare de belsug.

 • (P) Grădini care merită vizitate dacă câștigați la loto

  Ce ați face dacă ați câștiga la loto? De multe ori răspunsul la această întrebare este standard: aș călători în jurul lumii. De aici încolo, însă, visele diferă. Unii dintre participanții la tragerile loteriilor din patru zări știu exact care ar fi itinerariul dacă ar intra în posesia unei sume imense de bani.

 • Vestitorii primaverii – ingrijirea florilor din balcon

  De acum ne putem lua ramas bun de la iarna capricioasa si sa intampinam primavara prin intermediul ghivecelor cu narcise

 • Balconul: oaza de liniste si relaxare

  La inceputul primaverii desi anotimpul rece mai trimite cu ultimele puteri zile racoroase, innorate sau chiar ploioase, este timpul sa ne ocupam de amenajarea balconului

 • Pentru romantici ...solutii amenajari gradini

  Intrebata zilele trecute de o cunostinta, proaspat detinatoare a unei case cu gradina, ce ar fi bine sa planteze - tufe pline de flori divers colorate sau arbusti permanent verzi - m-am gasit in imposibilitatea unui raspuns hotarat.


Warning: fopen(cache/2180b06e0c9311350bde059e4c2806c9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139