Tripsul plantelor de sera

sera Heliothrips haemorrhoidalis este raspandit in sere unde ataca plante ornamentale cum ar fi ferigile, azaleele, citricele, ficusii, etc. Prin hranire acestia sug sucul celular iar tesuturile capata pete argintii sau roscate care mor cu timpul. Plantele raman mici si nu se mai dezvolta, in cazul atacurilor puternice uscandu-se complet.

Adultii tripsilor sunt brun-inchisi, reticulati pe abdomen, cu picioarele si antenele galbui. Antenele sunt compuse din 8 articolatii dintre care ultimele sunt prevazute cu spini. Aripile sunt galben-cenusii prevazute cu o singura nervura, bifurcata, si cu franjuri lungi. Lungimea corpului este de 1,2-1,4 mm. Larvele sunt galbui, cu antenele si ultimele segmente cenusii.

Femelele de trips depun oua din care dupa o perioada de 5-8 zile apar larvele. Acestea se hranesc ca si adultii, perforand cuticula frunzelor si extragand seva din plante. Stadiul de larva dureaza 14-16 zile, dupa care ele ajung la completa dezvoltare si se retrag in sol. In conditii de sera, tripsul plantelor de sera prezinta mai multe generatii pe an, inmultirea lor avand loc tot timpul anului.


 

Articole asemănătoare

  • Evitarea daunelor cauzate plantelor de ger

    La latitudinea tarii noastre, iernile sunt prea aspre pentru a putea exclude in vreun an cu desavarsire activitatile de ingrijire si protejare a plantelor impotriva gerului.

  • Cauzele efectului de sera

    Una dintre cele mai mari probleme cu care s-a confruntat omenirea in ultimii 50 ani a fost incalzirea globala. Efectul de sera este factorul principal ce determina si in prezent acest proces.

  • Ingrijirea plantelor de apartament

    Cu o ingrijire atenta vom reusi sa ne bucuram de plante. Daca in privinta bolilor provocate de insecte, bacterii sau alte organisme este nevoie de diverse tratamente chimice si plasarea plantelor afectate intr-o carantina severa, trebuie sa stim ca sunt si situatii in care plantele sufera datorita unor probleme fiziologice.

  • Stergerea de praf a plantelor de interior

    Va ganditi probabil ca aveti destula treaba prin casa (stersul prafului si al geamurilor, scuturatul covoarelor, etc.) pentru ca sa va mai ocupe timpul si curatarea plantelor de interior. Pana la urma, ele cresc in pamant, asa ca nu va dati seama de ce frunzele nu trebuie sa fie deloc acoperite cu pamant...

  • Bolile plantelor de interior

    In acest film este prezentat un mod foarte simplu de a elimina pericolul pe care il reprezinta ciupercile si bolile plantelor de interior...


Warning: fopen(cache/6bda853457fd5e7b659cb8d0508b45fb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139