Tu pe ce criterii alegi ghiveciul pentru flori?


Atat in sens practic cat si decorativ alegerea ghiveciului este o optiune esentiala pentru plantele de apartament. Nu exista reguli pentru proiectarea containerelor de flori, afara de aceea care prevede eficientizarea proceselor biologice. Pentru ca totul sa mearga de minune, invata cele mai importante amanunte din relatia planta-ghiveci-apartament.

Orice planta ar trebui sa fie conforma ca dimensiune cu ghiveciul in care este pusa, iar ghiveciul, la randul sau, cu camera pe care o decoreaza. Plantele de dimensiuni mici vor lasa intotdeauna impresia ca ratacesc intr-un ghiveci prea voluminos, la fel cum un ghiveci prea mic nu si-ar avea rostul intr-un salon imens.

Plantele nu au voie sa depaseasca de doua ori inaltimea ghiveciului, nici sa fie inca o data si jumatate mai late, intrucat genereaza disproportie.

Tipul de planta impune materialul din care ghiveciul trebuie sa fie realizat pentru a prospera. Cactusul, violetele, ficusul, care nu necesita multa apa, prefera vasele de lut ce faciliteaza o buna ventilatie si uscarea pamantului. La polul opus se gasesc materialele plastice, care nelasand aerul sa circule precum lutul, prin porii substratului, conduc la putrezirea radacinilor. Ghiveciul din plastic are totusi rolul lui, pretandu-se cel mai frecvent la speciile iubitoare de umezeala.

Umiditatea si sarurile minerale favorizeaza aparitia algelor, asadar, fa-ti obisnuinta din a curata periodic vasele din lut. Nu uita ca fiecare recipient trebuie sa aiba orificii care sa asigure drenarea surplusului de apa. Produsele noi prezinta de obicei doar locul unde ar trebui sa existe orificiile, revenind cumparatorului sarcina sa le execute. Acestea ar trebui sa aiba un diametru de aproximativ 1 cm.  

S-ar putea crede ca expunerea la Soare, sursa principala de lumina, capata relevanta doar vorbind de plante si fotosinteza. Se pare, insa, ca recipientul poate avea de asemenea un rol important in dezoltarea armonioasa ori deficitara a plantelor. Evita recipientele de culoare neagra din plastic, pentru florile expuse direct la Soare, fiindca negrul inmagazineaza caldura si poate arde radacinile.

Daca esti una dintre persoanele care calatoresc mult, si nu ai timp sa uzi mereu plantele de acasa, poti alege fie plante rezistente la seceta si un ghiveci normal, fie plante normale si un ghiveci cu sistem de auto-irigare.    

Iar daca chiar vrei sa iasa totul ca la carte, retine si urmatorul principiu: plantele simple se scot in evidenta cu ajutorul vaselor bogat ornamentate, iar cele viu colorate cu ghivece cat mai simple.     

Sursa foto: wikipedia,org  

I. C.

Articole asemănătoare

 • Forsythia Roseum - flori roz pentru o gradina de primavara

  Un arbust ornamental de origine orientala ce surprinde placut prin nenumaratele flori de un roz intens (veti gasi in functie de sol si varsta plantei exemplare cu flori ce pot sa capete o nuanta de un roz inchis spre rosu deschis, dar si inflorescente de un trandafiriu palid) acest Forsythia Roseum (Abeliophyllum distichum Roseum) ofera gradinii un plus de culoare si prospetime.

 • Iasomie stelata

  Un alt soi de iasomie pe care il puteti alege pentru florile mici, de o nuanta interesanta alb spre crem, in forma de stea (de unde si numele sub care este in general cunoscut) si in special datorita parfumului intens, dulce, foarte puternic, ce pare ca domina totul.

 • Trucuri pentru flori presate rezistente

 • De ce nu este benefica pentru gradina caldura de afara iarna

  Temperaturile inregistrate la inceputul acestui an in Romania si in alte state europene par a confirma teoria incalzirii globale. Dar pentru a nu trage concluzii pripite ar fi bine sa mai asteptam cel putin pana in luna martie, fiindca iarna e departe de a-si fi spus ultimul cuvant.

 • Ingrijirea corespunzatoare a gradinii

  Varul si dolomita sunt folosite deseori in gradina. Cei din industria producatoare au lucrat foarte mult la campanii de marketing ce promoveaza utilitatea varului si dolomitei in gradina, in asa fel incat cu totii suntem convinsi ca an de an trebuie sa le imprastiem in gradina si in fata casei, pentru flori, respectiv un gazon de invidiat


Warning: fopen(cache/d9c1292e8350cad312dcc0cc4e2e4c33) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139