Urzica in medicina alternativa

Are efect bactericid, recomandata pentru imbunatatirea digestiei si a metabolismului, cicatrizeaza ranile si este esentiala in cazurile de anemie sua pentru refacerea unui organism aflat in convalescenta, este folosita in tratarea bronsitelor si a tusei cronice. Si numarul afectiunilor in care aceasta planta medicinala poate fi utilizata - sub forma de ceai, infuzie, in unguente sau ca tinctura - este impresionant, mai ales pentru o specie de care ne ferim si care este adesea ignorata sau indepartata, fara ca proprietatile ei aproape miraculoase sa fie folosite asa cum merita. Este una dintre plantele medicinale ce poate fi folosita integral in tratamente (radacina, tulpina, frunzele, florile) si este consumat mai ales sub forma de ceai. Poate fi un excelent preparat tonic si remineralizant, are aminoacizi, vitamine, minerale, acid folic, uleiuri volatile, etc. 
 
Ceaiul de urzica poate fi cumparat din magazinele naturiste sau poate fi preparat la domiciliu, proportia fiind de doua linguri cu varf de urzici uscate la o cana de apa fierbinte, amestecul lasandu-se un sfert de ora sa se raceasca putin. Se bea cate o ceasca de trei sau patru ori pe zi, primavara, si nu doar ca va ameliora simptomele mai multor boli cronice, dar va ajuta la revigorarea intregului organism dupa recile luni de iarna. Puteti consuma acest ceai fie pret de cateva saptamani la inceputul primaverii sau cand simtiti nevoia sa suplimentati un tratament medicamentos sau, preventiv, cat mai des (preferabil nu mai rar de o data la trei zile) pe tot parcursul anului. Se consuma fara zahar sau miere, dar daca gustul vi se pare prea neplacut il puteti amesteca si cu alte ceaiuri medicinale, precum cel de menta, musetel sau galbenele. O alta varianta recomandata este sa preparati un sirop de urzica, amestecand cu miere sucul proaspat obtinut din planta mixata (in proportia de 100 ml de suc la 100 de grame de miere) si sa luati doua - trei lingurite zilnic, pe perioada curei, ca tonic natural. 
 
 
Retete naturiste cu urzici
 
- urzicile sunt folosite, potrivit traditiei populare, pentru a "curata sangele" la inceputul primaverii, cand un regim preponderent vegetal ne ajuta 
sa ne incarcam din nou cu vitamine si minerale. Ceaiul de urzici, tinctura, mancarurile traditionale avand la baza aceasta planta sunt esentiale pentru a revigora sistemul nervos, sistemul circulator, pentru a ne da mai multa energie si vitalitate, dar si pentru a mentine cat mai multa vreme tineretea organismului
- consumul de ceai de urzici este util in afectiunile hepatice, ca adjuvant in tratarea diabetului zaharat si pentru a proteja rinichii
- urzica reduce inflamatiile, poate fi aplicata prin tamponare, ca tinctura sau crema in cazul leziunilor cutanate usoare (ajuta la vindecarea mai rapida) si daca beti regulat ceai de urzici veti reduce riscul de artrita
- ajuta la refacerea florei intestinale si la distrugerea parazitilor, poate fi baut si in cazul in care suferiti de colon iritabil, regleaza digestia si stimuleaza activitatea glandelor suprarenale
- infuzia de urzica si tinctura ajuta in prevenirea afectiunilor cardiace 
- alaturi de multe alte plante medicinale si urzicile (in buna masura datorita incarcaturii de vitamine si minerale) pot ajuta la vindecare tusei cronice, a racelilor de sezon si chiar pot fi consumate in prevenirea crizelor de astm
- urzica are efect detoxifiant, opreste sangerarile usoare (efect hemostatic), poate fi consumata si pentru tratarea afectiunilor gastrice
- ceaiul de urzica este folosita pentru regenerarea parului tern, fara volum, caruia ii reda stralucirea si vitalitatea in timp. Fie va clatiti parul cu ceai de urzica dupa spalare, fie folositi si un sampon cu extract din aceasta planta, rezultatele nu vor intarzia sa apara, si parul va fi mai rezistent si mai puternic, iar culoarea naturala mai intensa

Foto: wikipedia.org

Articole asemănătoare

  • Chimenul in medicina naturista

    Dincolo de bucatarie chimenul este utilizat in medicina traditionala pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, semintele mici, tari si aromate fiind folosite pentru ceaiuri sau preparate sub forma de tincturi. Sunt o buna sursa de fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan) si vitamine (A, C, E).

  • Telina in medicina naturista

    Atat radacina cat si frunzele aromate pot fi folosite in diverse retete delicioase, dar telina este des intalnita si in medicina traditionala, pentru a preveni sau a trata naturist o gama larga de afectiuni. Banala telina are surprinzatoare efecte antibiotice si detoxifiante, si indiferent de felul in care o veti adauga dietei va veti putea bucura de beneficii diverse.

  • Mararul in medicina naturista

    Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.

  • Ridichea neagra in medicina traditionala

    Poate ca nu este tocmai pe gustul tuturor - ridichea obisnuita, rosie, este cu siguranta mult mai populara - insa ridichea neagra nu este fals asociata in general tratamentelor naturiste. Cunoscatorii o folosesc pentru tratarea anemiei, ca un remediu naturist eficient in gripe si raceli, pentru efectele sale diuretice si detoxifiante, fiind adesea asociata cu mierea de albine.

  • Varza rosie in medicina naturista

    Consumata adesea sub forma de salata (simpla sau cu morcovi, telina, mere), murata, coapta sau calita, varza rosie nu este doar foarte gustoasa ci si un aliment plin de vitamina A, B1, B6, E, multe fibre, multe minerale, asa ca in afara utilizarii in gastronomie o vom intalni adesea in medicina traditionala, naturista, fiind recomandata pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.


Warning: fopen(cache/fcde3abac6a1d331ab88468674b3a2af) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139