Usturoi

usturoiCultura de usturoi se face īntr-un teren īnsorit care nu se īngrasa cu gunoi de grajd.
Se planteaza bulbisorii (catei) de usturoi toamna (septembrie-octombrie) sau primavara (martie-aprilie), la distanta de 25-30 cm īntre rānduri si 12-15 cm pe rānd.
La plantarea de toamna, cateii se introduc la cca 3 cm adāncime īn pamānt, iar la cea de primavara la 1,5 -2 cm.
Pentru protejarea de ger, culturile de toamna se acopera cu un strat subtire de gunoi paios.
Īn perioada de vegetatie cultura se praseste si se īngrasa suplimentar ca la ceapa, se iriga dupa necesar si se stropeste cu zeama bordeleza īmpotriva manei.
Recoltarea bulbilor se face īn iulie-august, cānd frunzele s-au uscat.
Pentru usturoiul verde (stufat) se procedeaza la fel ca la ceapa verde, indicat fiind ca plantarea cateilor sa se faca din toamna.
Soiuri: De Isalnita, De Moldova, De Cenad, De Ciolpani, De Bucovina, De Teleorman, etc.

 

Articole asemănătoare

  • Sos de busuioc, lamaie si usturoi

    O alternativa aromata si simpla pentru clasicul pesto, cu gust intens de busuioc verde, proaspat, parfumat, ulei de masline, putin usturoi si putina lamaie.

  • Sos foarte picant cu ardei iute, otet si usturoi

    O reteta pentru un sos de casa foarte picant, pentru care puteti folosi ardei mai mult sau mai putin iuti, dupa gust, alaturi de putin otet, usturoi si zeama de lamaie. Dupa pregatire se pastreaza la frigider, intr-un borcan bine inchis.

  • Sos dulce-picant cu miere, usturoi si ardei iute

    Miere, usturoi, fulgi si pudra de chili, totul pentru un sos cu gust dulce si iute in acelasi timp.

  • Sos picant cu mustar, usturoi si lamaie

    O reteta pentru un sos picant cu mustar, putin usturoi si note de citrice, alaturi de miere, piper negru si fulgi de chili, excelent atunci cand este pus, foarte rece, pe carnea de pui, porc sau vita, dar si pe carnati sau legume coapte. Se foloseste de fiecare data foarte proaspat pentru a-si pastra cat mai bine aromele.

  • Smoothie cu rosii, usturoi si spanac

    Un smoothie nu trebuie sa fie neaparat o bautura dulce, fructata, aromata, aceasta reteta fiind un excelent exemplu. Cu gust intens de suc de tomate, putin piper si usturoi, poate inlocui cu succes o gustare atunci cand avem nevoie de putina energie.


Warning: fopen(cache/1b2436871d9d3e9a49e3136089ab534d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139