Viata secreta a plantelor

 Plantele au secrete la fel cum si fiintele umane au. Afirmatia poate fi gasita in cartea scrisa in limba engleza de Peter Tompkins si Christopher Bird si care poarta titlul "The Secret Life of Plants" (Viata secreta a plantelor).

Cartea celor doi autori este una din cele mai controversate publicatii ale sfarsitului secolului XX.

Premisa de la care s-a pornit in aceasta carte a fost aceea de a prezenta o serie de probe care sa sugereze faptul ca tot ce ne inconjoara, de la plante si roci pana la metale, detin si un anumit nivel de sensibilitate si constientizare.

Cartea sugereaza ca noi oamenii ar trebui sa tratam mediul inconjurator si salvarea planetei cu dragoste si compasiune. Poluand planeta si ignorand semnele incalzirii globale ne facem rau si vom avea o viata mult mai complicata.

In esenta, subiectul cartii denota ideea ca plantele pot fi sensibile chiar daca nu au creier sau sistem nervos. Aceasta senzitivitate este observata in primul rand prin schimbarile prin care trec plantele. De asemenea, cartea contine si un rezumat al teoriei lui Goethe de metamorfoza a plantelor.

Cleve Backster este un pionier in domeniul cercetarii si a demonstrat faptul ca plantele sau orice alte celule vii au anumite abilitati surprinzatoare de a raspunde la ganduri si sentimente si de a comunica in moduri care, intr-o maniera traditionala, ar fi de neinteles.

Cleve Backster este un expert american specializat in functionarea detectoarelor de minciuni. In 1966, cu ajutorul unui detector de minciuni, a descoperit accidental ca plantele au activitati de natura emotionala, similare cu cele ale fiintelor umane.

Backster a folosit intr-o zi detectorul de minciuni pe frunzele plantei Dracaena, cunoscuta si ca fiind un "copac Dragon" (Dragon Tree). El a vrut sa vada cat timp va dura pana cand frunzele vor reactiona dupa ce a turnat apa la radacinile plantei.

In teorie, unei plante ii va creste conductivitatea si va avea o rezistenta scazuta dupa absorbtia apei. In acest context curba inregistrata pe hartia milimetrica ar fi trebuit sa fie in sus. In realitate, pe hartia pe care a fost intocmita shita, curba este in jos.

Atunci cand o persoana este conectata la detectorul de minciuni, inregistrarile liniilor curbe sunt diferite, in functie de modificarile starilor de spirit ale persoanei respective. Reactia plantei Dragon Tree a fost la fel ca o miscare ondulatorie ce arata modificari ale dispozitiei umane. Se pare ca a fost fericita cand a baut apa.

Backster a mers mai departe si a vrut sa vada daca plantele mai manifesta si alte reactii. Conform experientei anterioare, Backster stia ca o buna modalitate de a provoca o reactie puternica din partea unei persoane este aceea de a o ameninta.

Astfel s-a gandit sa puna plantele in cafea fierbinte, dar nu a obtinut nicio reactie. S-a gandit apoi sa arda frunzele care au fost conectate la poligraf. Numai gandindu-se la acest lucru, a aparut o curba pe hartia milimetrica. Cand a revenit, a mai vazut inca un varf aparut pe curba. Asa s-a observat ca plantele au fost capabile sa distinga adevaratele intentii de cele false.

Cartea autorilor demonstreaza ca plantele au legaturi stranse cu proprietarii lor, simtind chiar de la distanta intentiile acestora.

Articole asemănătoare

 • Idei pentru o gradina mica

  Poate ca suprafata disponibila nu este foarte mare, insa aproape intotdeauna salvarea va veni prin dispunerea pe verticala a plantelor

 • Armonie florala cu Feng Shui

  Florile sunt surse de energie, vitalitate, echilibru si creativitate pentru orice locuinta. Potrivit principiilor Feng Shui energia chi este regenerata usor cu ajutorul florilor, expresia yang a plantelor, si nu trebuie sa le alegeti doar pentru frumusete si parfum. Culoarea este importanta, varsta florii, perioada in care o alegeti si locul in care o veti amplasa, chiar si materialul din care este facut ghiveciul sau jardiniera, toate pot schimba in bine sau in rau – daca sunteti pasionati de Feng Shui – atmosfera din casa.

 • 6 reguli de baza pentru udarea corecta a plantelor

  Vara este anotimpul care impinge frecvent detinatorii de gradini spre doua extreme: udarea insuficienta si udarea exagerata a plantelor

 • Plante suculente pentru interiorul casei

  Cea mai specifica insusire a plantelor suculente o constituie adaptarea la conditiile de seceta. Organele vegetative aeriene, carnoase, sunt adevarate rezervoare naturale de apa si nu de putine ori s-a intamplat ca acestea sa salveze vieti in desert.

 • Evitarea daunelor cauzate plantelor de ger

  La latitudinea tarii noastre, iernile sunt prea aspre pentru a putea exclude in vreun an cu desavarsire activitatile de ingrijire si protejare a plantelor impotriva gerului.


Warning: fopen(cache/b8be5630547f1041735e07d617665a01) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139