Viespea perelor

 para stricataViespea perelor, Hoplocampa brevis, are corpul si antenele alb-galbui, picioarele galbui si abdomenul negru. Lungimea corpului este de 4-6 mm. Ouale sunt albe translucide iar larvele galbui, cu cate o pata frontala bruna. Au o lungime de 6-7 mm. Nimfele sunt galbene, protejate de coconi.

Viespea este raspandita in zona livezilor de peri si in padurile de stejar. Are o singura generatie pe an. Viespile apar cand perii sunt imbobociti si isi depun ouale in sepale. Larvele patrund in receptacul si distrug pulpa fructelor, facand o galerie circulara sub locul de insertie al staminelor, apoi patrund in fructe si distrug semintele. La dezvoltarea lor completa, , larvele patrund in sol la o adancime de 3-10 cm, unde isi confectioneaza coconi de matase in care ierneaza, iar primavara se transforma in nimfe si vara in adulti.
 

Articole asemănătoare

  • Pere gratinate cu branza roquefort

    Contrastul dintre gustul dulce al perelor si cel picant, intens, al branzei roquefort este completat de vinul rosu si notele intense ale semintelor de pin. Este o gustare sau un desert deosebit.

  • Pere sotate cu bacon

    O combinatie aparent ciudata intre gustul sarat si intens de bacon si cel dulce al perelor, dar cele doua ingrediente se completeaza neasteptat de bine.

  • Strugurii si telina - in topul fructelor si legumelor contaminate cu pesticide in Franta

    ONG-ul Generations futures a publicat recent un studiu privind contaminarea cu pesticide a fructelor si legumelor consumate in Hexagon, iar cifrele s-au dovedit mult peste cele mai pesimiste asteptari, precizeaza lemonde.fr. Astfel, conform raportului 73 la suta dintre fructele analizate erau contaminate, iar in cazul legumelor procentul este de 41 la suta.

  • Bauturi traditionale din Slovenia

    Cunoscuta mai curand pentru berea si vinurile sale, Slovenia are si numeroase retete, unele foarte vechi, de bauturi distilate cu grija, amestecuri tari cu arome de fructe, ienupar, cirese si nu numai. Puteti alege una dintre berile locale (si veti gasi cate ceva pentru toate gusturile, oricat de pretentioase), un vin rosu sau alb sau, de ce nu, una dintre bauturile traditionale de mai jos.

  • Fructul de guava – cateva motive pentru a-l introduce in alimentatie

    Daca in Europa se spune “un mar pe zi tine doctorul departe”, in Asia si in zonele in care creste guava, proverbul ar trebui sa fie “cateva guava in sezon tin doctorul departe pentru tot restul anului”. Guava are o coaja de culoare verde-galbuie si un miez portocaliu, usor spre roz.


Warning: fopen(cache/619504e616f0498ffa14db516144a19c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139